Nici salariaţii de la stat nu mai au slujbe sigure. De la începutul acestui an, câteva zeci de angajaţi de la stat şi-au pierdut locurile de muncă, iar acum cele mai mari primării din judeţ, Deva şi Hunedoara, anunţă disponibilizări de personal. Situaţia se poate generaliza în câteva luni la nivelul întregii ţări.
De la începutul acestui an, peste 140 de angajaţi de la SC Drumuri şi Poduri Deva, firmă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-au pierdut locurile de muncă. În aceeaşi situaţie s-au aflat şi câteva zeci de poliţişti comunitari de la Şoimuş şi Haţeg.
Motivele disponibilizărilor au fost diferite: angajaţii de la "Drumuri" şi-au pierdut slujbele din cauza crizei financiare, dar şi pentru că în anotimpul rece în acest sector se întrerupe activitatea. În schimb, poliţiştii comunitari şi-au pierdut slujbele, pentru că firmele cu care aveau contracte au renunţat la serviciile lor.
ŞI ARTIŞTII, ŞOMERI
Şi 65 dintre angajaţii Teatrului Municipal Deva îşi vor pierde locurile de muncă. De această dată nu criza economică a determinat o asemenea decizie. Teatrul a trecut din subordinea Consiliului Local
Deva în cea a Consiliului Judeţean Hunedoara, iar lucrările la imobil, care este în renovare de 20 de ani, vor fi continuate, urmând să fie finalizate în câteva luni. Cel puţin aşa susţine conducerea acestei instituţii, în subordinea căreia se află instituţia de cultură. Artiştii vor pleca în şomaj începând cu data de 1 mai.
DISPONIBILIZĂRI LA PRIMĂRIE
Primăria Hunedoara va disponibiliza 25 la sută dintre cei 540 de salariaţi pe care-i are în prezent. Într-o primă fază, conform conducerii instituţiei, aproximativ 100 de salariaţi vor fi trimişi în şomaj cu începere de la data de 1 mai. Executivul instituţiei ar fi dorit să economisească astfel un sfert din fondul de salarii. Reducerea de cheltuieli va fi însă mai mică, de doar aproximativ nouă la sută, pentru că există premisele ca Primăria să piardă un proces cu sindicaliştii din instituţie.
Cauza are ca obiect acordarea retroactivă a unor sporuri, în valoare anuală de 1,8 milioane de lei. "În situaţia în care ne aflăm, ar fi existat doar două variante, să reducem personalul, ori să majorăm taxele şi impozitele plătite de contribuabili. Preferăm prima variantă. Fiecare şef de departament sau birou din Primărie a fost împuternicit să facă propunerile cu numele persoanelor ce urmează să fie trimise în şomaj.
Decât să plătim personal excedentar, preferăm să reabilităm două străzi pe an cu acei bani", declară viceprimarul Hunedoarei, Robert Dan.
Acesta adaugă că şi criza economică a provocat măsura de disponibilizare. În primele trei luni ale anului încasările la bugetul local nu le-au depăşit pe cele din perioada similară a anului trecut şi, după toate probabilităţile, în a doua parte a anului cuantumul acestora va fi mai mic decât în 2008. Nu vor fi trimişi în şomaj asistenţii persoanelor cu handicap.
ÎN ACORD CU SINDICATELE
Nici angajaţii din Primăria Deva nu scapă de disponibilizări, ca urmare a scăderii nivelului încasărilor la buget. Aproximativ 15 la sută din cei 440 de salariaţi vor fi disponibilizaţi, adică 66 de persoane. Viceprimarul municipiului Deva, Florin Oancea, spune că decizia a fost luată în acord cu sindicatele şi este o măsură care va eficientiza activitatea instituţiei:
"Am ajuns la această cifră după consultări cu sindicatele. Iniţial, numărul celor care urmau să părăsească instituţia a fost estimat la circa 30 la sută. Am stabilit şi nişte criterii, astfel că am decis că nu vor fi concediate persoanele unic întreţinător de familie, însă vor pleca cei care mai au o rudă în Primărie. De asemenea, fiecare şef de departament sau birou din Primărie a fost împuternicit să facă propunerile cu numele persoanelor ce urmează să fie concediate. Abia după ce vor fi analizate propunerile vom lua o decizie".
Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, Vasile Iorgovan, spune că orice angajator trebuie să anunţe AJOFM cu 30 de zile înainte de data de la care se vor face disponibilizările de personal:
"Deocamdată, cele două primării nu au trimis astfel de documente la Agenţie, dar dacă au anunţat că vor face disponibilizări colective cu siguranţă că vom primi actele de la cele două instituţii în următoarea perioadă".
Citește pe Antena3.ro