x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Noi reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor

Noi reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor

15 Sep 2022   •   18:10
Noi reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a aprobat joi un nou act normativ care prevede reguli pentru construcția și modernizarea spitalelor. România are peste 400 de spitale care funcționează în 1.363 clădiri, majoritatea construite pe baza unor normative vechi.

Normativul de construcții în vigoare este vechi de 25 de ani, datează din 1997 și nu mai oferă soluții moderne pentru construcția și modernizarea spitalelor, a subliniat ministrul.

În România există peste 400 de spitale care funcționează în 1.363 clădiri, majoritatea acestora fiind construite pe baza unor normative vechi.

”Avem nevoie de reglementări moderne, adaptate normelor europene pentru construcția de spitale noi și pentru modernizarea și restructurarea clădirilor actuale. Acestea sunt condiții de bază pentru o infrastructură spitalicească modernă și servicii sanitare adecvate oferite cetățenilor”, declară Cseke.

Normativul se aplică pentru proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor cu funcțiunea de spital, a incintelor și terenurilor aferente, prevăzute a se realiza în România, în vederea alinierii prevederilor la normativele europene, respectiv la cerințele tehice și funcționale, precum parametrii de proiectare și funcționare a sistemelor de ventilare, climatizare și condiționare.

Noul normativ permite elaborarea unor proiecte cu fluxuri medicale și instalații corecte, reducând, în acest fel, posibilitatea interferențelor dintre circuitele medicale. ”Instalațiile corect proiectate și executate reduc semnificativ riscul apariției infecțiilor nosocomiale, a incendiilor, adică a evenimentelor din care pot rezulta pierderi de vieți omenești”, a precizat ministrul dezvoltării.

Ministrul a subliniat că o altă modificare semnificativă adusă de noile normative reprezintă corelarea lor cu referințele medicale stabilite de Ministerul Sănătății, pentru buna funcționare a spitalelor.

Documentul stabilește prevederile tehnice și condițiile minime de calitate pe care trebuie să le asigure construcțiile cu funcțiunea de spital (indiferent de profilul și capacitatea acestora), pe întreaga durată de existență, în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Noile normative pentru construcția spitalelor vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cseke attila