Judecătoarea Dana Gârbovan, preşedintele UNJR, îi cere ministrului să restabilească legalitatea, prin respectarea principiilor şi drepturilor fundamentale recunoscute de tratatele internaţionale la care ţara noastră este parte.
"UNJR cere ministrului Justiţiei ca, în analiza pe care urmează să o facă asupra acestui proiect de act normativ, să nu avizeze proiectul legii pensiilor în forma actuală (potrivit obligaţiei stabilite prin art. 6 pct. 6 din HG 652/2009), întrucât acest proiect nu este unul concordant cu Constituţia României şi nici nu îndeplineşte criteriile de tehnică legislativă", se arată în scrisoarea deschisă. Proiectului legii unitare a pensiilor elaborat la Ministerul Muncii are numeroase dispoziţii care contravin normelor constituţionale, Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţei CEDO.
"Încălcarea principiilor constituţionale ale neretroactivităţii legii, egalităţii de tratament a cetăţenilor în faţa legii, nediscriminării, inclusiv prin crearea unor privilegii speciale pentru categorii precum angajaţi ai serviciilor secrete foste şi actuale este atât de evidentă în cuprinsul acestui proiect de lege", încât UNJR cere o reacţie rapidă, atenţionând că, dacă proiectul va trece aşa, va urma un val de procese deschise de cetăţenii şi magistraţii nemulţumiţi, impactul fiind major asupra întregii societăţi româneşti.
PENTRU DIPLOMAŢI, LA FEL DE RĂU CA ÎN COMUNISM
Printr-o scrisoare trimisă redacţiei noastre, preşedintele Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră din România, prof. univ. dr Ion M. Anghel, arată abaterile de la norme din proiectul legii unitare a pensiilor şi impactul asupra diplomaţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Acesta reliefează faptul că proiectul lasă în afara prevederilor legale câteva instituţii ale statului şi privilegiază altele (armata, poliţia, funcţionarii publici cu statut special din sistemul penitenciarelor) prin aplicarea unui sistem de recalculare diferit.
În forma actuală, legea "va aduce prejudicii corpului diplomatic, similare celor de pe timpul perioadei dinaintea anului 1989", întrucât nu se ţine seama de veniturile reale încasate de diplomaţi în valută, ci numai de salariile foarte mici din ţară. Care salarii au fost menţinute "voit" la nivelul-limită prevăzut în legile timpului.
Nu se ia în evidenţă nici contribuţia diplomaţilor la pensia suplimentară, plătită de ei şi reţinută în valută, care a rămas la dispoziţia MAE, fără a fi adăugată la veniturile diplomatului. Ambasadorii şi diplomaţii cer să fie exceptaţi din această lege şi avertizează că, în caz contrar, vor folosi toate căile legale pentru ca drepturile lor să nu fie încălcate brutal şi arbitrar.
Citește pe Antena3.ro