x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Live TEXT Alegeri 9 iunie 2024: Cum votează România? Fii la curent cu toate noutățile

Live TEXT Alegeri 9 iunie 2024: Cum votează România? Fii la curent cu toate noutățile

de Redacția Jurnalul    |    09 Iun 2024   •   19:38
Live TEXT Alegeri 9 iunie 2024: Cum votează România? Fii la curent cu toate noutățile

Sunt organizate aproape 19.000 de secţii în toată ţara. Astfel, vor fi aleşi pentru următorii patru ani primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cei ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor, primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. De asemenea, românii își vor alege cei 33 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles, în Parlamentul European.

Rezultate exit-poll la ora 18:00 - surse

Rezultatele parţiale la alegerile pentru Parlamentul European, la ora 18:00, arătau că Alianţa PSD-PNL are depășit 50%, AUR are 16%, iar Alianţa Dreapta Unită 14%, potrivit unor surse politice.

Potrivit unor surse politice, rezultatele parţiale la alegerile pentru Parlamentul European, la ora 18:00, arătau că Alianţa PSD-PNL are aproximativ 53%, AUR 16% şi Alianţa Dreapta Unită 14%. De asemenea, PUSL şi UDMR au 5%.

La alegerile locale rezultatele sunt: PSD 30%, PNL 24%, AUR 16%, ADU 15%, PUSL 5%.

În cazul Capitalei, rezultatele parţiale sunt: Nicuşor Dan - pe primul loc, cu 38%, urmat de Gabriela Firea (PSD), cu 24%, Cristian Popescu Piedone (PUSL) 15% şi Sebastian Burduja (PNL) 15%.

Care sunt judeţele fruntaşe şi cele codaşe privind prezenţa la urne, ora 18:00

Sudul ţării este fruntaş privind prezenţa la vot, în timp ce Vasluiul şi Capitala se află la coada clasamentului. 18 milioane de cetăţeni români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege viitorii reprezentanţi în Parlamentul European.

Potrivit datelor comunicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, la ora 18:00, prezenţa la urne alegerile pentru Parlamentul European este de peste 40% în mai multe oraşe din sudul ţării.

Acestea sunt:

Olt: 48,68%
Sălaj: 48,46%
Giurgiu: 48,41%
Vâlcea: 47,84%
Gorj: 47,36%

La coada clasamentului se află, printre alte oraşe, şi Bucureştiul:

Vaslui: 31,58%
Bucureşti: 32,49%
Galaţi: 33,57%
Iaşi: 35,49%
Brăila: 38,08%.

Până în acest moment, peste 6 milioane de persoane şi-au exercitat dreptul de vot pentru alegerile locale şi europarlamentare, prezenţa la cele europene fiind mai mare. Până la ora 18:00, prezenţa pentru ambele tipuri de alegeri a depăşit 40%, mai mare comparativ cu alegerile locale din 2020, respectiv cele europarlamentare din anul 2019.

Ora 18: Până la ora 18,00 au votat 6.975.010 de alegători (38,5%)

Până la ora 18,00 au votat duminică, la alegerile locale, 6.975.010 de alegători (38,5%), potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

În mediul urban au votat 3.294.019 de alegători, iar în mediul rural 3.680.991 de alegători.

Cu urna mobilă şi-au exprimat opţiunea de vot 39.626 de alegători.

Un tânăr are dosar penal pentru că a plecat din secție cu buletinele de vot în buzunar

Polițiștii au deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt pe numele unui tânăr dintro localitate din județul Galați care a plecat din secție cu patru buletine de vot în buzunar.

„În jurul orei 16:30, membrii Biroului electoral al secției de votare nr. 227 din comuna Bălășești, județul Galați, au sesizat agentul de poliție de frontieră aflat în dispozitiv de ordine publică despre faptul că un bărbat care își exercita dreptul al vot nu a introdus în urne toate buletinele de vot, ci un singur buletin din cele cinci primite.Agentul de poliție a identificat persoana în cauză, un bărbat în vârstă de 22 ani, din localitate, iar asupra acestuia, în buzunar, au fost găsite celelalte patru buletine de vot, fără a avea aplicată ștampila de vot pe ele”, anunță IPJ Galați.

La fața locului s-a deplasat o echipă operativă care a preluat persoana în cauză și a condus-o la sediul poliției unde a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

Buletinele de vot găsite asupra bărbatului au fost anulate de președintele secției de votare.

Turism electoral în Sectorul 1, buletine ștampilate și mită electorală în București

În primele 10 ore de vot au fost semnalate 41 de incidente în legătură cu procesul electoral în București, între care mită electorală sau turism electoral. Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar opt sunt în curs de verificare, spun polițiștii.

Până la ora 17.00, la nivelul Capitalei au fost semnalate 41 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar opt sunt în curs de verificare.

Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.600 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru 13 posibile infracțiuni.

Astfel, polițiști din cadrul Secției 5, au fost sesizați, prin apel la 112, că în zona unor secții de votare din Sectorul 1, mai mulți alegători ar fi transportați cu autoturisme la secțiile de votare, de către reprezentanți ai unor partide politice. În urma verificărior efectuate, au fost identificate două autoturisme, cu ajutorul cărora ar fi fost transportate mai multe persoane la o secție de votare. În interiorul acestora au fost identificați doar șoferii care au declarat faptul că nu au nicio legătură cu această situație. La unul dintre autoturisme, s-a constatat că Inspecția Tehnică Periodică era expirată, astfel că polițiștii au dispus reținerea certificatului de înmatriculare și sancționarea șoferului. Nu au fost constatate alte aspecte de natură penală sau contravențională.

De asemenea, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție au fost sesizați, prin sistem 112, de către un candidat la alegerile locale, cu privire la faptul că, într-o secție de votare s-ar fi găsit un buletin de vot ștampilat. Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat la fața locului, unde au luat legătura cu membrii comisiei de votare. Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat prezența unui buletin de vot ștampilat în cabina de votare. S-a procedat la anularea respectivului buletin de vot. În acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de frauda la vot. Cercetările sunt continuate de către Secția 6 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

De asemenea, polițiști din cadrul Secțiilor 2 și 5 Poliție s-au sesizat din oficiu despre faptul că o persoană a postat pe o rețea de socializare un mesaj cu privire la faptul că, în proximitatea unei secții de votare ar aștepta mai multe persoane pentru a primi bani, în urma exercitării dreptului de vot. De asemenea, ar fi fost făcute referiri și la faptul că un reprezentant al unei formațiuni politice ar fi introdus mai multe buletine de vot, într-un dulap din secția de votare. Polițiștii au efectuat verificări în zonă, constatând că aspectele sesizate nu se confirmă.

 

Ora 16 Prezența la urne se apropie de 35% atât la europarlamentare, cât și la locale

Prezența la urne se apropie la ora 16.00 de 35% atât la europarlamentare, cât și la locale. În București, prezența este mai mică de 26%.

La alegerile locale, prezența a ajuns, la nivel național, la 33,40%.

În ce privește europarlamentarele, prezența este de 33,75%.

În București, prezența este de doar 25,93%.

Clip electoral care îndeamnă cetățenii să voteze un anumit partid, reclamat în Dâmbovița

 Cu șase ore înainte de începerea procesului de votare, un bărbat de 45 de ani, din Moroeni, județul Dâmbovița, a postat pe o rețea de socializare un clip prin care îndemna cetățenii să voteze un anumit partid politic. Poliția face anchetă.

Polițiștii din Fieni au fost sesizați, duminică, despre faptul că, un bărbat, de 45 de ani, din comuna Moroeni, a postat pe o rețea de socializare, cu șase ore înainte de începerea procesului de votare, un clip video prin care ar fi îndemnat cetățenii să voteze un anumit partid politic.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 115/2015.

Urne nesigilate corespunzător, într-o secție din orașul Constanța

Un bărbat a sesizat poliția că a mers la secția de votare nr. 142 din orașul Constanța și a constatat că urnele nu ar fi sigilate corespunzător. Mai mult, ar fi fost amenințat cu acte de violență, pe fondul unui conflict spontan cu un alegător.

Polițiștii din Constanța au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că s-ar fi prezentat la secția de votare nr. 142 din municipiul Constanța și ar fi constatat că urnele nu ar fi sigilate corespunzător.

În cauză urmează a fi sesizată autoritatea electorală competentă.

Totodată, persoana a afirmat că ar fi fost amenințată cu acte de violență, pe fondul unui conflict spontan cu un alegător.

A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru amenințare.

Peste 300 de incidente electorale. Zeci de amenzi de peste 47.000 de lei

312 incidente au fost semnalate în întreaga țară în legătură cu votul. Dintre acestea, 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare. S-au dat 87 de sancțiuni contravenționale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei și 45 de avertismente.

Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracțiuni, informează MAI.

Astfel, la o secție de vot din județul Dolj, agentul de poliție aflat în serviciul de protecție a intervenit pentru menținerea ordinii publice, dat fiind faptul că se crease o stare de agitație din cauza aglomerației de la intrare. La un moment dat, unul dintre bărbaţii aflaţi în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost nevoie de folosirea sprayul iritant lacrimogen. Partenera bărbatului în cauză a profitat de situația creată și l-a mușcat de mână pe polițist, fără a fi nevoie de îngrijiri medicale. A fost informată unitatea de parchet competentă în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, cele două persoane fiind în custodia poliţiştilor. Totodată, a fost dispusă înlocuirea agentului de poliție din serviciul de protecție.

În Giurgiu, o persoană a sunat la 112 susținând că la o secție de votare, anumite persoane intră cu votanții în cabina de vot, în mod frecvent. Din verificări a rezultat că aspectele sesizate nu se confirmă, iar persoana respectivă a fost sancționată cu amendă contravențională pentru apelarea abuzivă a numărului 112.

Polițiștii din județul Satu Mare au fost sesizați de către președintele unei secții de votare că un bărbat a sustras un buletin de vot. S-a întocmit dosar penal pentru furt.

Într-o localitate din județul Vaslui, un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a sfătuit alegătorii cum să voteze, la 300 de metri de secția de votare.

Polițiștii din Tecuci cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce președintele secției de votare a observat că la ieșirea din cabinele de vot, bărbatul respectiv avea 7 buletine de vot, iar soția sa doar 3, deși intraseră în cabine fiecare cu câte 5 buletine. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că femeie respectivă i-ar fi dat soțului pe ascuns două buletine pentru a vota în locul ei, motivând că ea nu știe să citească.

În județul Vrancea, prin sistemul de prevenire a votului ilegal a fost generată o notificare, stabilindu-se că un cetățean italian, a votat folosind un document de identitate eliberat de autoritățile italiene, deși nu avea acest drept, întrucât permisul de ședere în țara noastră era expirat. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

Polițiștii de la o secție rurală din județul Constanța au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la primărie i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei pentru a-l vota. Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de corupere a alegătorilor și purtare abuzivă.

În județul Alba, un bărbat a sunat la 112 pentru a reclama faptul că la magazinul aflat vizavi de o secție de votare se oferă alimente cetățenilor în scop electoral. Se fac cercetări pentru coruperea alegătorilor.

Și în Caraș-Severin, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, aflat într-o mașină oprită în apropiere de o secție de vot, oferă bani alegătorilor. Polițiștii au găsit asupra bărbatului aproximativ 3.000 de lei precum şi mai multe liste cu persoane de pe raza localității respective. A fost condus la secție și au fost întocmite acte procedurale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor.

A fost înregistrat din păcate și un deces într-o secție de votare din județul Vâlcea. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a făcut o criză de epilepsie și a intrat în stop cardio-respirator. În ciuda eforturilor echipelor medicale nu a putut fi salvat.

În trafic, au fost verificate 9.500 de persoane cu 7.000 de vehicule, fiind aplicate 1.800 de sancțiuni contravenționale și constatate 24 de infracțiuni.

28 de incidente legate de votare, semnalate în București

Până la ora 14.00, în București au fost semnalate 28 de incidente în legătură cu votarea. Trei nu s-au confirmat, iar nouă sunt în curs de verificare. Șapte persoane au avut probleme medicale lângă sau în secțiile de votare.

În ceea ce privește misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, până la ora 15.00, nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

De asemenea, echipajele SMURD au acționat pentru acordarea primului ajutor în cazul a șapte persoane, în proximitatea sau în curtea instituțiilor unde au fost amenajate secții de votare, pentru diverse probleme medicale constatate (probleme respiratorii, lipotimie, simptome specifice stării de leșin).

În perioada de referință, au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 8.280 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru cinci posibile infracțiuni.

Astfel, la o secție de vot din Sectorul 6, în urma efectuării controlului corporal și al bagajului, asupra unui bărbat, în vârstă de 82 de ani, a fost găsită o ștampilă. Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 20 Poliție Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

Un bărbat a reclamat membrilor comisiei unei secții de votare din Sectorul 5, că ar fi primit buletine de vot deja ștampilate. Polițiști din cadrul Secției 24 Poliție au mers acolo, iar în urma verificărilor s-a stabilit că, în momentul exercitării dreptului de vot, bărbatul a aplicat ștampila pe un buletin, iar în urma acestei proceduri, tușul de pe primul buletin s-a imprimat pe următorul buletin de vot. Astfel, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că cele sesizate nu se confirmă.

De asemenea, polițiștii au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, cercetările fiind continuate de către Secția 7 Poliție, pentru fraudă la vot.

Bărbat rănit după ce a căzut, în afara secției de vot

Un bărbat s-a rănit, duminică, după ce a căzut, în afara unei secții de vot din Capitală, imediat ce și-a exprimat opțiunea electorală.

Polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 2 Poliție s-au sesizat din oficiu, după ce un bărbat s-a accidentat în urma unei căderi, suferită în afara secției de vot, după exercitarea acestui drept.

Polițiștii i-au dat primul ajutor bărbatului, acesta fiind în afara oricărui pericol.

Bărbatul a fost dus la spital, pentru îngrijiri medicale.

Ora 14 Primele rezultate ale exit poll-urilor realizate de casele de sondare a opiniei publice la comanda PSD și PNL la alegerile locale și europarlamentare, centralizate la ora 12, arată că, în București, în cursa pentru Primăria Capitalei, bătălia se duce între Nicușor Dan și Gabriela Firea, au declarat surse din conducerea Alianței PNL-PSD pentru Antena3.ro. 

Astfel, Nicușor Dan ar fi obținut 36% din voturile exprimate până la prânz, în București, Gabriela Firea - 26%, Cristian Popescu Piedone - 15%, iar candidatul PNL, Sebastian Burduja, 13%. 

În privința votului politic, Alianța PSD și PNL s-ar afla la pragul de 50%, iar pe locul doi ar fi plasat partidul lui George Simion, cu aproape 20%. Un scor aflat mult sub cel estimat de sondajele de opinie din timpul campaniei electorale este înregistrat de ADU, alianța dintre USR; partidul lui Ludovic Orban și PMP, care ar avea până la orele prânzului, doar 11% dintre voturile exprimate. 

Conform surselor citate, partidul Dianei Șoșoacă s-ar situa la 5% din opțiunile electorale. 

Rezultatele exit-poll-ului vor fi anunțate, la ora 22, de Antena 3 CNN. 

Pe parcursul acestei nopți, după închiderea secțiilor de votare, Biroul Electoral Central va publica rezultatele parțiale în timp real, pe măsură ce se vopr număra voturile din toate circumscripțiile. 

Județele cu cea mai mare prezență la vot. Cea mai mică mobilizare, în București, cea mai mare, în Teleorman

La alegerile locale și europarlamentare 2024, prezența la vot este mai mare decât la alegerile din anii trecuți.

Potrivit datelor AEP, județul cu cea mai mare prezență la vot la alegerile locale 2024, la ora 12:00, este Teleorman, unde au votat 25% dintre alegători. Și în 2020, același județ avea cea mai ridicată prezență la vot la prânz.

Teleorman este urmat de Olt, Giurgiu, Mehedinți, Vâlcea și Dâmbovița. Alte județe unde prezența la vot la ora 12:00 este mai mare de 20% sunt Călărași, Gorj, Buzău și Argeș.

Cea mai mică prezență la vot la orele prânzului se înregistrează în București. În Capitală, doar 12,77% dintre alegători au votat. Județele în care s-au înregistrat cele mai mici prezențe la vot la ora 12:00, potrivit datelor AEP, sunt Cluj, Vaslui, Sibiu, Timiș, Iași și Arad. 

Bărbat de 33 de ani, cercetat pentru că ar fi împărţit sume de bani în context electoral

Un bărbat care se deplasa cu un autoturism ar fi împărțit bani mai multor persoane, în context electoral, în localitatea Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov.

Polițiștii orașului Voluntari au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, în localitatea Ștefăneștii de Jos, un bărbat care se deplasa cu un autoturism împarte sume de bani mai multor persoane, în context electoral.

Imediat polițiștii orașului Voluntari au desfășurat activități specifice, context în care au identificat în cel mai scurt timp autoturismul respectiv și au legitimat șoferul acestuia, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 33 de ani.

Polițiștii din Voluntari au descoperit în mașina bărbatului respectiv mai multe sume de bani precum și liste ce conțin numele și prenumele unor persoane.

„La acest moment polițiștii din Voluntari desfășoară activități specifice pentru stabilirea cu exactitate a situației de fapt și de drept și luarea măsurilor legale care se impun”, transmite Poliția Ilfov.

 

Vâlcea: Un bărbat care intenționa să voteze a murit în apropierea secției

Un bărbat de 45 de ani care intenționa să voteze a murit în apropierea unei secții de vot din din localitatea Alunu, județul Vâlcea.

Potrivit IPJ Vâlcea, este vorba de un bărbat de 45 de ani, din localitatea Alunu, cunoscut cu afecțiuni cardiace, care intenționa să voteze și a acuzat o stare de rău în apropierea secției de votare.

Echipajul medical sosit la fața locului a declarat decesul bărbatului.

Trupul neînsuflețit urmează să fie transportat la Serviciul de Medicină Legală Vâlcea în vederea efectuării necropsiei.

În cauză, polițiștii fac cercetări pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Procesul electoral nu a fost suspendat, transmite Poliția Vâlcea.

Robert Negoiță: Am votat pentru o Europă în care să se aloce fonduri mai multe țărilor nedezvoltate

 „Am votat pentru o Europă în care să se aloce fonduri mai multe către țările mai puțin dezvoltate, așa cum este în România”, declară Robert Negoiță la ieșirea de la urne.

„Am venit la vot și am votat cu gândul la continuarea proiectelor în sectorul 3 și să muncim în continuare, să facem echipă”, a spus acesta.

Negoiță s-a adresat celor care nu s-au gândit până acum invitația să iasă la vot, „pentru că așa e în democrație, o dată la 4 ani trebuie să ne exprimăm votul”.

În ce privește europarlamentarele, Negoiță a spus că a votat pentru „o Europă socială, pentru o Europă echitabilă și pentru o Europă în care să se aloce fonduri mai multe către țările mai puțin dezvoltate, așa cum este în România. Chestia asta cu fondurile de coeziune este foarte importantă și avem nevoie de persoane, de reprezentanți ai României care să lupte pentru coeziune”.

Robert Negoiță a mai spus că a așteptat la urne aproximativ un sfert de oră, dar este bucuros că oamenii merg la vot și conștientizează cât de importante sunt alegerile.

Scandal de o secție de vot din Dolj. Un polițist a fost mușcat de mână de o femeie

 Un scandal a avut loc duminică la o secție de vot din județul Dolj. Iubita unui bărbat care a devenit recalcitrant l-a mușcat de mână pe un polițist.

Potrivit IPJ Dolj, la Secția de votare nr. 299 Cerăt, agentul de poliție aflat în serviciul de protecție la secția de votare a intervenit pentru menținerea ordinii publice, dat fiind faptul că se crease îmbulzeală la intrare.

„La un moment dat, unul dintre bărbaţii aflaţi în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost folosit sprayul iritant lacrimogen din dotare”, transmite Poliția Dolj.

Concubina bărbatului s-a apropiat de polițist și l-a mușcat de mână, fără ca acesta să aibă nevoie de îngrijiri medicale.

Polițiștii au informat parchetul în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, cele două persoane fiind în custodia poliţiştilor.

Totodată, IPJ Dolj anunță că a fost dispusă înlocuirea agentului de poliție din serviciul de protecție.

Kelemen: Am votat pentru a avea o voce și o reprezentare puternică în Parlamentul European

 „Am votat pentru a avea o voce și o reprezentare puternică în Parlamentul European”, declară liderul UDMR, Kelemen Hunor, la ieșirea de la urne: „Va fi o prezență foarte mare”.

„Am votat, astăzi, pentru a avea o voce și o reprezentare puternică în Parlamentul European, și pentru a avea o forță în autoritățile locale”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, va fi o prezență foarte mare: „avem nevoie de peste 500 de mii de voturi. Vă îndemn să mergeți la vot!”.

Ora 13:  Prezența la urne a trecut de 20% atât la europarlamentare, cât și la locale

 Prezența la urne a trecut de 20% atât la europarlamentare, cât și la locale. În București, prezența este de doar 15,60%.

La alegerile locale, prezența a ajuns, la nivel național, la 21,36%. În orașe au votat 1.862.066 de persoane, iar la sate 1.987.392.

În ce privește europarlamentarele, prezența este de 20,75%.

1.776.992 de persoane au votat în orașe și 1.975.329 la sate.

În București, prezența este de doar 15,60%.

Un bărbat acuză un candidat din județul Constanța că i-a oferit mită electorală și că l-a bătut

Un bărbat acuză un candidat la o primărie din județul Constanța că i-a oferit mită electorală și că l-a bătut. În acest caz a fost deschis un dosar penal.

IPJ Constanța anunță că „duminică polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la Primăria Băneasa i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei, pentru a-l vota”.

Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic, au mai anunțat anchetatorii.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor și purtare abuzivă, au precizat anchetatorii.

Ștampilă dată dispărută la o secție din Sectorul 6, găsită la o femeie, membru al comisiei

Ștampilă declarată pierdută la o secție de vot din Sectorul 6 a fost găsită de polițiști la o femeie, membru al comisiei, transmite Poliția Capitalei.

„Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au identificat persoana în cauză, o femeie, în vârstă de 72 de ani, membru al comisiei, iar în urma efectuării controlului corporal și al bagajului, asupra acesteia a fost găsită ștampila”, a anunțat poliția.

În acest caz, cercetările sunt continuate de polițiștii din cadrul Secției 20 Poliție Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt.

Anterior, poliția anunțase că face verificări la o secție de vot din Sectorul 6 în urma informațiilor potrivit cărora o persoană ar fi pierdut ștampila, în timp ce se afla în incinta unei secții de votare.

Dominic Fritz: Este poate cel mai important vot de la Revoluție încoace

Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a declarat că alegerile de duminică sunt, probabil, cele mai importante de la Revoluție încoace. Românii își exprimă sprijinul pentru democrație, a spus Fritz.

Dominic Fritz a votat duminică la o secție de votare din Timișoara.

„Am votat pentru contiuarea drumului european al Timișoarei, un drum al corectitudinii, un drum al respectului (...) Am votat cu o mare încredere în timișoreni, în dorința timișorenilor de a menține spiritul orașului”, a declarat Fritz.

Primarul a vorbit și despre importanța votului de duminică.

„Este poate cel mai important vot de la Revoluție încoace, românii își exprimă sprijinul pentru democrație”, a adăugat Fritz.

Duminică, românii votează pentru alegerile europarlamentare și locale.

Drulă: Am votat plin de speranță pentru o România modernă

Liderul USR Cătălin Drulă a votat duminică pentru „o Românie modernă”.

„Am votat plin de speranță pentru o România modernă, pentru continuarea modernizării orașelor și localităților care sunt conduse onest și unde mafiile nu mai au acces, pentru un prim pas în 2024, un an complicat, către modernizare, către schimbare, către dreptate”, a spus Drulă la ieșirea de la vot.

„Cel mai mare inamic al construcției viitorului unei națiuni este neîncrederea și dezamăgirea, și asta se pare că s-a sădit în ultimii ani”, a mai spus el.

Olt. Un bărbat a ajuns la spital după ce ar fi fost bătut într-o secție de votare

 Un bărbat a ajuns la spital după ce ar fi fost bătut într-o secție de votare din Slatina, județul Olt.

„Astăzi, 09 iunie 2024, la ora 10.59, s-a prezentat în Unitatea de Primire Urgențe un bărbat în vârstă de 43 de ani, afirmativ victimă a unei agresiuni fizice care a avut loc în cadrul unei secții de votare din Municipiul Slatina”, au informat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Olt.

Bărbatul este stabil hemodinamic și este în curs de investigații și tratament de specialitate.

Tulcea. Un bărbat a sustras buletinul altei persoane pentru a o împiedica să voteze

 Un bărbat este acuzat că a sustras buletinul altei persoane pentru a o împiedica să voteze. Incidentul s-a produs în județul Tulcea. Polițiștii au fost anunțați de un funcționar public.

Potrivit anchetatorilor „duminică, în jurul orei 07:10, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mihail Kogălniceanu au fost sesizați de către un funcționar public, angajat al unei instituții publice, cu privire la faptul că unui cetățean care se afla la secția de votare i-a fost sustras actul de identitate de către o altă persoană”.

În urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a stabilit faptul că un bărbat de 68 de ani i-a sustras actul de identitate persoanei în cauză, cu intenția de a o împiedica să-și exprime votul.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, au precizat anchetatorii.

Sebastian Burduja: Am votat pentru viitor

 Sebastian Burduja a votat cu puțin înainte de ora 10.00 la alegerile europarlamentare și locale.

„Am votat pentru viitor, am votat pentru schimbare, am votat pentu toți bucureștenii”, a declarat Sebastian Burduja, la ieșirea de la vot.

Candidatul PNL la postul de primar general al Capitalei a spus că are încredere în bucureșteni și i-a chemat pe toți la vot.

Nicușor Dan a votat pentru realism în viața publică

Nicușor Dan declară că a votat pentru onestitate și realism în viața publică.

„Am votat pentru onestitate în viața publică, pentru realism în viața publică. Este important că oamenii politici să ne spună pe unde suntem și ce putem realist să facem. Și am votat împotriva mafiei imobiliare”, a declarat Nicușor Dan la ieșirea de la urne, unde a fost alături de soție.

Primarul general a îndemnat oamenii să iasă la vot pentru că sunt cei care decid direct „calea pe care vom merge”.

Ilie Bolojan: Am votat pentru oameni competenți

„Am votat pentru oameni competenți care au probat că au capacitatea să realizeze proiecte europene importante”, declară președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan.

Ilie Bolojan a votat la secția nr. 126, din Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

„Am votat pentru oameni competenți care au probat că au capacitatea să realizeze proiecte europene importante, să creeze condiții pentru dezvoltare și condiții mai bune pentru oameni. Suntem optimiști și sper că un număr cât mai mare de orădeni și bihoreni vor participa la vot, în așa fel încât rezultatul să reflecte cu adevărat opțiunile comunității noastre. Pentru Parlamentul European, am dat un vot pentru reprezentarea cu demnitate a României în familiile europene importante”, a declarat Ilie Bolojan, la ieșirea din secția de votare.

Iași: Dosare penale pentru fraudă după ce mai multe persoane ar fi primit mai multe buletine de vot

Polițiștii au deschis dosare penale pentru fraudă la vot după ce mai multe persoane ar fi primit mai multe buletine de vot la o secție de votare din Pașcani, județul Iași.

Polițiștii au declanșat verificări ca urmare a informațiilor referitoare la faptul că la o secție de votare de pe raza municipiului Pașcani, membrii comisiei de votare ar fi dat mai multor persoane, câte patru buletine de vot, în loc de unul, arată IPJ Iași.

Polițiștii au identificat persoanele care ar fi primit mai multe buletine de vot.

În cauză au fost întocmite două dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fraudă la vot.

Cercetările continuă în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs incidentul, urmând a fi dispuse măsuri legale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Mehedinți. O femeie a încercat să introducă în urnă 4 buletine

O femeie din orașul Baia de Aramă a încercat să introducă în urna de vot 4 buletine ștampilate, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător.

Poliția orașului Baia de Aramă a fost sesizată cu privire la faptul că la secția de votare nr. 76 din orașul Baia de Aramă este un conflict în desfășurare.

Polițiștii au stabilit că o femeie de 58 de ani, din orașul Baia de Aramă ar fi fost surprinsă de membrii comisiei de votare încercând să introducă în urna de vot un număr de 4 buletine ce aveau aplicată ștampila cu mențiunea ,,votat 09.06.2024", pe care le avea asupra ei, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător.

A fost întocmit un dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de fraudă la vot.

Președintele unei secții de votare din Ilfov nu s-a prezentat la secție

Președintele unei secții de votare din Ștefăneștii de Jos, județul Ilfov, nu s-a prezentat la secție.

IPJ Ilfov anunță că a făcut, duminică, verificări la o secție de vot din Ștefăneștii de Jos.

„A rezultat că președintele secției de votare de la Secția 274 din Ștefăneștii de Jos nu s-a prezentat la secția de votare respectivă”, spune sursa citată.

Atribuțiile acestuia au fost preluate de către locțiitorul președintelui secției de votare.

MAI: 73 de sesizări, primite de la deschiderea urnelor

De la deschiderea urnelor până la ora 11.00, au fost înregistrate 73 de sesizări privind posibila încălcare a legislației în context electoral, a transmis MAI.

Potrivit ministerului, numărul de sesizări primite este cu 37,6% mai mic decât cel înregistrat la precedentele alegeri locale și europarlamentare.

Dintre sesizările primite, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de investigare.

Polițiștii au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni și au aplicat 17 sancțiuni contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi în valoare de 7.800 de lei.

Coliban a fost la urne: am votat pentru un Brașov al viitorului

 Primarul orașului Brașov, Allen Coliban, a fost duminică dimineață la urne. El a votat la o secție din oraș. „Am votat pentru un Brașov al viitorului”, a spus Coliban.

Primarul Allen Coliban a fost la secția de votare duminică, puțin după ora 10.00.

„Am o emoție pozitivă, o energie pozitivă. Am votat pentru un Brașov al viitorului, un Brașov al nostru al tuturor (...) pentru un Brașov care să se dezvolte frumos”, a declarat Allen Coliban, la Antena 3.

Duminică, românii votează pentru alegerile europarlamentare și locale.

Rareș Bogdan: Am votat pentru o Românie care să fie una dintre marile revelații în Europa

„Am votat pentru o Românie care să fie una dintre marile revelații ale următorilor 10 ani pe continentul european”, declară Rareș Bogdan la ieșirea de la urne. El estimează o prezență la vot de 40 - 45%, poate chiar 50%.

„Am votat cu gândul la viața românilor de peste tot, inclusiv la cei din diaspora, cu gândul la întoarcerea lor acasă. Am votat pentru o Românie care să arate ca afară, cu gândul la administrații locale de succes și am votat pentru o Românie puternică în Europa, o Românie care să fie una dintre marile revelații ale următorilor 10 ani pe continentul european, o Românie care știe să și aprecieze forța, care știe să își aprecieze locul în Europa și care nu se va mai lăsa niciodată umilită și va fi cea care va da semnalul puterii într-un continent care are nevoie mai mult decât oricând de creștinism, de patrioți și de oameni serioși și muncitori așa cum sunt românii”, a spus Rareș Bogdan.

Acesta a adăugat că a votat pentru familii, „pentru o familie tradițională, pentru copii crescuți în spiritul libertății, dar și al respectului pentru valori și tradiții”.

Întrebat ce prezență la urne estimează Rareș Bogdan a precizat că prezența „va sări” de 7 milioane de alegători, undeva peste 40% - 45%, poate chiar 50%.

Update ora 10.30: Prezența la urne a trecut de 10% atât la europarlamentare, cât și la locale

Prezența la urne a trecut de 10% atât la europarlamentare, cât și la locale.

La alegerile locale, prezența a ajuns, la nivel național, la 10,62%. În orașe au votat 888.938 de persoane, iar la sate 1.032.356.

În ce privește europarlamentarele, prezența în țară este de 10,46%.

863.525 de persoane au votat în orașe și 1.027.780 la sate.

Cu urna mobilă au votat 381 de persoane.

Pentru europarlamentare, prezența cea mai mare este în Teleorman - 14,53%, urmat de Olt - 13,99%, Giurgiu - 12,59%, Călărași - 12,36% și Mehedinți - 12,19%.

La alegerile locale conduce tot județul Teleorman, cu 14,48 %, urmat de Olt cu 13,92%, Giurgiu 12,54 %, Călărași - 12,36% și Mehedinți - 12,10%.

Participare slabă la urne, pentru europarlamentare, este în Vaslui - 7,28%, Timiș - 7,09%, Cluj - 6,92%, Sibiu - 6,62% și București - 6,28%.

La locale, cea mia slabă participare este înregistrată în Iași - 7,23%.

Dolj. O alegătoare reclamă că i-a fost violată confidențialitatea votului

O alegătoare din Dolj reclamă că i-a fost violată confidențialitatea votului. Polițiștii au făcut dosar penal.

Poliţiştii din Coșoveni au fost sesizaţi de o femeie, de 49 de ani, din comuna Teasc, că, în timp ce vota la Secția de votare nr.503, din comuna Teasc, i-ar fi fost violată confidențialitatea votului.

Femeia a declarat că i-au fost înmânate două buletine de vot pentru alegerea primarului, aspect constatat în cabina de votare.

Ulterior, după ce a pus ştampila pe unul dintre buletinele de vot, femeia a declarat că a prezentat ambele buletine de vot președintelui secției de votare, care ar fi luat la cunoştinţă de opţiunea electorală exprimată.

A fost întocmit dosar penal pentru violarea confidențialității votului și cercetările continuă.

Buletine de vot deja ștampilate la o secție. Poliția Capitalei, sesizată

Poliția Capitalei face cercetări după ce a fost sesizată cu privire la existența unor buletine de vot deja ștampilate la o secție din Sectorul 2.

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 7 Poliție au fost sesizați de către o persoană, candidat la alegerile pentru Consiliului General, cu privire la faptul că, în incinta unei secții de votare din Sectorul 2, ar exista buletine de vot deja ștampilate.

În urma verificărilor făcute s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă.

Cercetările sunt continuate de către Secția 7 Poliție, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale.

Dolj. Un bărbat a făcut poze cu telefonul mobil în cabina de vot

Un bărbat a primit 1.000 de lei amendă după ce făcut poze cu telefonul mobil în cabina de vot. S-a întâmplat în Calafat, județul Dolj.

Duminică dimineață, Poliția Calafat a fost sesizată de președintele Secției de votare nr.194 că o persoană a făcut fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot.

Polițiștii au constatat că un bărbat, de 30 de ani, din Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi făcut fotografii cu telefonul mobil.

Acesta a fost condus la sediul Poliției Municipiului Calafat, unde a fost amendat cu 1.000 de lei.

Dolj: Cercetări pentru instigare la fraudă. Un locțiitor a dat mai multe buletine unui alegător

Polițiștii din Dolj fac cercetări într-un dosar pentru instigare la fraudă la vot, după ce locțiitorul unei secții ar fi dat mai multe buletine de vot unui alegător.

Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la Secţia de votare nr.217 - Bâlta, locţiitorul secţiei de votare, o femeie de 54 de ani, din oraşul Filiaşi, a înmânat unui alegător cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului Filiaşi şi două pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean.

Alegătorul a sesizat membrilor secţiei de votare faptul că a primit mai multe buletine de vot, acestea fiind restituite.

Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: alegeri 9 iunie 2024 noutati