x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O reţea specializată în trafic de migranţi, anihilată

O reţea specializată în trafic de migranţi, anihilată

de Adriana Oprea-Popescu    |    06 Aug 2014   •   19:54
O reţea specializată în trafic de migranţi, anihilată
Sursa foto: www.arq.ro

Procurorii DIICOT, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR, având suportul de specialitate al SRI şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R, au destructurat un grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi pe ruta Orientul Mijlociu – Uniunea Europeană.
Reţeaua era formată din 17 persoane, atât cetăţeni români, cât şi străini (turci), care beneficiau de susţinerea financiară a unor grupări infracţionale din Turcia.

3000 de euro, “taxa de drum”
Din probele administrate în cauză de procurori rezultă că, în perioada 2013-2014, membrii grupării au organizat tranzitul ilegal prin România al mai multor migranţi ce veneau din state localizate în zone de conflict şi post-conflict.

Migranţii, cu precădere sirieni, iranieni sau etnici kurzi, erau fie introduşi ilegal în România, fie veniţi cu vize turistice, după care membrii grupării le organizau deplasarea cladestină în Occident, principalele state de destinaţie fiind Germania, Italia sau Austria.

Ruta de traficare a imigranţilor ar fi avut ca punct comun de plecare Turcia, pentru majoritatea transporturilor clandestine, traversând ulterior Bulgaria, România, Ungaria, Austria, Germania/Italia.
Pentru a trece frontiera în mod fraudulos, migranţii erau ascunşi în compartimentele de marfã sau în locaşuri special amenajate ale unor autocare, autocamione sau limuzine.

Fiecare migrant plătea grupării infracţionale între 2.500 şi 3.000 de euro, în funcţie de numărul punctelor de frontieră traversate ilegal şi de riscul asumat.

Pentru a îngreuna monitorizarea activităţii infracţionale, liderii reţelei au cooptat în permanenţã noi transportatori, gazde şi complici, folosind alternativ mai multe rute de traficare şi o gamã extrem de variată de mijloace de transport.

Percheziţii în Bucureşti şi în alte şase judeţe
Începând cu luna ianuarie a acestui an, au fost monitorizate peste şapte transporturi clandestine de migranţi ilegali, în total 50 de persoane, care au trecut frontiera de vest a României. Cinci dintre cazuri au fost depistate de către Poliţia de Frontieră (Nădlac/Turnu), ca urmare a informaţiilor furnizate de DIICOT.

Astăzi, sub coordonarea procurorilor DIICOT, poliţiştii DCCO, cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, au efectuat 10 percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe - Arad, Braşov, Dolj, Ialomiţa, Galaţi, Vâlcea, la domiciliile membrilor acestei grupări infracţionale.

În urma percheziţiilor au fost ridicate 80 de grame de canabis, aparate de cântărire şi materiale pentru ambalare, precum şi peste 17.000 de euro, susceptibili a proveni din activitatea infracţională.

13 membri ai grupării au fost conduşi la sediul DIICOT, pentru audieri. Ei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.



×