x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bugetul Muzeului Literaturii se discută mâine. Obiecte de patrimoniu naţional, în pericol

Bugetul Muzeului Literaturii se discută mâine. Obiecte de patrimoniu naţional, în pericol

22 Iul 2014   •   16:53
Bugetul Muzeului Literaturii se discută mâine. Obiecte de patrimoniu naţional, în pericol

Bugetul Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) pe 2014 ar putea fi suplimentat cu 878.500 de lei, având în vedere mutarea tezaurului acestuia din imobilul de pe bulevardul Dacia, un proiect de hotărâre cu acest subiect urmând a fi dezbătut în şedinţa CGMB de miercuri.

Într-un document al MNLR anexat la proiectul de hotărâre instituţia muzeală atrage atenţia asupra necesităţii finanţării în regim de urgenţă a cheltuielilor ocazionate de eliberarea în vederea predării către proprietar a sediului MNLR din bulevardul Dacia.

'În incinta imobilului muzeul are organizate depozite de patrimoniu, expunere permanentă, laboratoare de restaurare şi spaţii tehnico-administrative. Aprobarea sumei este imperios necesară în condiţiile în care pe 1 august expiră termenul până la care proprietarul doreşte să-i eliberăm clădirea', se arată în documentul citat de Agerpres.

Municipalitatea anunţa pe 13 iunie că tezaurul din MNLR va fi mutat în Casa Presei, în spaţiul administrat de CNI Coresi şi că vor fi făcute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat funcţionării muzeului.

Primarul general Sorin Oprescu şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au convenit asupra spaţiului adecvat depozitării obiectelor de patrimoniu aflate în Muzeul Naţional al Literaturii Române în urma evaluării mai multor imobile.

MNLR a fost înfiinţat în 1957 la iniţiativa istoricului şi criticului literar Perpessicius şi amplasat în spaţiul din bulevardul Dacia la intervenţia scriitorului Tudor Arghezi. Clădirea a fost retrocedată în 2002. Din martie 2014 utilităţile au fost tăiate iar condiţiile de conservare a patrimoniului s-au degradat de la zi la zi.

×