Apa, un miracol
Al treilea congres cu participare internationala "Apa - un miracol" se va desfasura la Constanta incepand cu 1 iunie. Congresul va dura patru zile si este organizat de Academia Oamenilor de Stiinta, sub patronajul presedintelui Romaniei, Ion Iliescu. Conform presedintelui AOS, profesor universitar Doctor Honoris Causa Vasile Candea, lucrarile vor fi gazduite de campusul Universitatii Ovidius si vor avea patru sectiuni: apa dulce, resursa inepuizabila; tehnologiile de valorificare si de poluare a apei, memoria apei, apele maritime, potentiale ale dezvoltarii durabile. Vor fi prezentate 110 lucrari si 60 de postere.
PUR cere Guvernului sa se implice
Umanistii considera ca neputinta autoritatilor locale de a cheltui 150 de milioane de dolari din fondurile SAPARD pentru lucrarile de asfaltare a drumurilor sau pentru introducerea retelelor de apa la sate arata "o nejustificata superficialitate in aprobarea proiectelor si in supravegherea derularii acestora". In aceste conditii, PUR a cerut ieri Guvernului, Ministerului Agriculturii, Comisiei Parlamentare pentru Agricultura si Agentiei SAPARD sa ofere autoritatilor locale consultanta in derularea proiectelor pentru care s-au aprobat fonduri SAPARD si sa supravegheze foarte atent cheltuirea acestor bani, in vederea folosirii corecte a acestora. (Gabriela Antoniu)
Bombe pe sine
Toate firmele de transport care opereaza in Gara Halmeu sunt in afara legii, a declarat ieri comandantul Grupului de Pompieri Somes Satu-Mare, colonelul Gheorghe Stramb. Problema este cu atat mai grava cu cat aici sosesc zilnic din Ucraina zeci de vagoane cu substante explozive (propilena, benzina, motorina etc.) si cea mai mica scurgere produsa la acestea ar putea duce la o catastrofa. Situatia a fost constatata ieri, in urma unui control efectuat de o comisie formata din reprezentanti ai Pompierilor, Politiei, Jandarmeriei, ai Prefecturii, ai Apararii Civile si ai Protectiei Mediului. Comisia s-a deplasat ieri la Halmeu pentru a investiga modul in care se manipuleaza substantele toxice in Gara Halmeu. Potrivit legii, firmele care efectueaza transporturile ar trebui sa ceara ajutorul jandarmilor si al pompierilor imediat dupa intrarea incarcaturilor periculoase in tara, pentru gardarea lor, insa niciodata nu s-a cerut sprijinul acestor institutii. Colonelul Stramb a precizat ca operatorii de trafic din Gara Halmeu nu respecta legislatia si ca "acolo fiecare are legea lui". (Crina Dunca)