x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ofiţerii români vor opera baloane militare în Afganistan

Ofiţerii români vor opera baloane militare în Afganistan

11 Aug 2011   •   17:04
Ofiţerii români vor opera baloane militare în Afganistan

O echipa a Directiei Generale de Informatii a Apararii va fi dislocata, luna aceasta, in Afganistan, unde va opera baloane cu heliu americane dotate cu sisteme de supraveghere continua cu baza la sol (PGSS), anunta Ambasada Americii la Bucuresti.

Aparatura apartine armatei americane, militarii romani urmand sa fie instruiti pentru a o putea folosi.

Sistemele PGSS sunt platforme de cercetare aeriana moderne, dotate cu senzori performanti, montati pe baloane umplute cu heliu, ancorate de sol.

Sistemul PGSS dispune de cele mai performante sisteme de detectie si poate duce la cresterea capacitatilor de culegere de informatii si de obtinere a unei imagini mai precise a situatiei din zonele supravegheate, in scopul protectiei fortelor terestre.

Baloanele cu heliu stau la 1.000 de metri altitudine, fiind insa ancorate de sol, si le permit trupelor militare sa montitorizeze in mod continuu suprafete vaste de teren.

In timpul testelor, sistemul a montitorizat miscari numeroase de trupe, de autovehicule si a detectat focuri de arma de mic calibru si explozii, in cadrul unei simulari. Senzorii sistemului detecteaza atat miscarile de la sol, cat si sunetele.

Ofiterii romani vor trebui sa invete cum se umfla balonul, cum se manevreaza prin vinciuri, cum se folosesc senzorii si cum se folosesc monitoarele de la sol.

×