Comisia Europeană a salutat miercuri reuşitele celor trei state membre ale UE, România, Bulgaria și Croația, în aplicarea regulilor Schengen. CE consideră că aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată și a cerut celorlalte țări membre să sprijine aderarea acestora la spațiul de liberă circulație.
Cu toate acestea, cel puțin pentru moment, poziția CE nu este suficientă pentru ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen. În timp ce Croația a primit deja sprijinul clar al celorlalte state membre, cel puțin două dintre acestea se opun aderării României și Bulgariei. Este vorba despre Olanda și, încă neoficial, Suedia.
Potrivit surselor citate de ziarul bulgar Capital, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate care nu va intra în Schengen. Dacă acest lucru se va întâmpla nu depinde doar de Haga, iar în acest moment presiunea politică asupra acesteia din partea multor țări europene este extrem de mare.
La rândul ei, presată politic de afluxul de migranți nu numai din Ucraina și Orientul Mijlociu, ci și din Balcanii de Vest, Slovenia a anunțat că va impune controale suplimentare la frontieră în mod unilateral, dacă Croația vecină se va alătura.
Cu toate acestea, intrarea Croației în Schengen este sigură. Pentru ceilalți doi candidați, România și Bulgaria, a mai apărut un obstacol în calea acestui obiectiv, și anume opoziția suedeză, care a precizat că crima organizată și corupția din cele două state vecine reprezintă un motiv de îngrijorare pentru viitorul Schengen.
Este necesară unanimitatea deplină a Consiliului European pentru a lua cele două decizii - pentru Croația, precum și pentru Bulgaria și România, împreună.