x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa bulgară: Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la votul pentru Schengen. Și Suedia bagă bețe în roate

Presa bulgară: Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la votul pentru Schengen. Și Suedia bagă bețe în roate

18 Noi 2022   •   12:07
Presa bulgară: Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la votul pentru Schengen. Și Suedia bagă bețe în roate

Comisia Europeană și-a exprimat cu două zile în urmă sprijinul ferm față de aderarea României și Bulgariei în Schengen. Bulgarii rămân însă pesimiști. Există pericolul ca numai România să fie acceptată în spațiul de liberă circulație, ceea ce ar fi o lovitură dură pentru Bulgaria, scrie ziarul bulgar „Capital”.

Comisia Europeană a salutat miercuri reuşitele celor trei state membre ale UE, România, Bulgaria și Croația, în aplicarea regulilor Schengen. CE consideră că aderarea lor este crucială pentru o încredere reciprocă continuă şi consolidată și a cerut celorlalte țări membre să sprijine aderarea acestora la spațiul de liberă circulație.

Cu toate acestea, cel puțin pentru moment, poziția CE nu este suficientă pentru ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen. În timp ce Croația a primit deja sprijinul clar al celorlalte state membre, cel puțin două dintre acestea se opun aderării României și Bulgariei. Este vorba despre Olanda și, încă neoficial, Suedia.

Potrivit surselor citate de ziarul bulgar Capital, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura dintre cele trei țări candidate care nu va intra în Schengen. Dacă acest lucru se va întâmpla nu depinde doar de Haga, iar în acest moment presiunea politică asupra acesteia din partea multor țări europene este extrem de mare.

La rândul ei, presată politic de afluxul de migranți nu numai din Ucraina și Orientul Mijlociu, ci și din Balcanii de Vest, Slovenia a anunțat că va impune controale suplimentare la frontieră în mod unilateral, dacă Croația vecină se va alătura.

Cu toate acestea, intrarea Croației în Schengen este sigură. Pentru ceilalți doi candidați, România și Bulgaria, a mai apărut un obstacol în calea acestui obiectiv, și anume opoziția suedeză, care a precizat că crima organizată și corupția din cele două state vecine reprezintă un motiv de îngrijorare pentru viitorul Schengen.

Este necesară unanimitatea deplină a Consiliului European pentru a lua cele două decizii - pentru Croația, precum și pentru Bulgaria și România, împreună.

×
Subiecte în articol: schengen romania bulgaria olanda