x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OMS confirmă: legătură „probabilă” între problemele cardiace şi anumite vaccinuri anti-Covid

OMS confirmă: legătură „probabilă” între problemele cardiace şi anumite vaccinuri anti-Covid

10 Iul 2021   •   00:10
OMS confirmă: legătură „probabilă” între problemele cardiace şi anumite vaccinuri anti-Covid

Există o legătură „probabilă” între cazurile de inflamaţie cardiacă şi vaccinurile ARN messenger anti-Covid, dar beneficiile acestor seruri depăşesc riscurile, a declarat OMS vineri (9 iulie), confirmând expertiza americană.

Experţi din Comitetul consultativ global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru siguranţa vaccinurilor au spus că au fost raportate cazuri de miocardită, inflamaţie a muşchiului cardiac şi pericardită, o inflamaţie a membranei care înconjoară inima, în mai multe ţări, în special în Statele Unite.

„Cazurile raportate au apărut, în general, în zilele următoare vaccinării, mai frecvent la bărbaţii tineri şi mai des după a doua doză de vaccinuri ARN mesager împotriva Covid-19”, au indicat aceştia.

După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură cauzală probabilă între vaccinurile împotriva miocarditei şi ARN mesager”.

„Beneficiile vaccinurilor ARN mesager depăşesc riscurile în reducerea spitalizărilor şi a deceselor cauzate de infecţiile cu Covid-19,” subliniază experţii.

Experţii OMS indică, de asemenea, că datele disponibile sugerează că evoluţia imediată a miocarditei şi pericarditei după vaccinare este, în general, uşoară şi răspunde la tratament.

„Este în curs de urmărire pentru a determina efectele pe termen lung”, precizează aceştia.

Experţii OMS vor continua să evalueze situaţia pentru a-şi actualiza recomandările.

Pe 23 iunie, autorităţile sanitare din SUA au indicat deja că există o legătură „probabilă” între vaccinurile Covid-19 de la Pfizer şi Moderna - vaccinuri ARN mesager - şi cazuri rare de inflamaţie cardiacă la adolescenţi şi adulţi tineri, dar beneficiile acestor remedii depăşesc cu mult riscurile.

Potrivit OMS, Comitetul de evaluare a riscurilor de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a examinat, în cadrul reuniunii din perioada 5 - 8 iulie, cele mai recente date din Europa şi a confirmat existenţa unei relaţii de cauzalitate plauzibilă între miocardita şi vaccinurile ARN mesager.

Primele cazuri de miocardită au fost raportate în Israel, unde campania de imunizare a fost mai rapidă decât în ​​majoritatea ţărilor.

×