x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu caută consultanţă la Budapesta pentru realizarea canalului Dunăre - Bucureşti

Oprescu caută consultanţă la Budapesta pentru realizarea canalului Dunăre - Bucureşti

de Mediafax    |    16 Dec 2011   •   15:47
Oprescu caută consultanţă la Budapesta pentru realizarea canalului Dunăre - Bucureşti

Primarul general, Sorin Oprescu, a cerut sprijin specialistilor maghiari de la Budapesta pentru dezvoltarea zonei metropolitane a Capitalei si amenajarea canalului Dunare - Bucuresti, precum si pentru construirea unei biserici ortodoxe romane in capitala Ungariei.

Primarul general, Sorin Oprescu, se afla la Budapesta pentru o o vizita oficiala de doua zile, la invitatia omologului sau, Istvan Tarlos.

Oprescu a vizitat lucrarile la noua linie de metrou, care va traversa Dunarea pe o distanta de 400 de metri si care va avea in total o lungime de aproximativ 13 kilometri.

Totodata, edilul a cerut sprijin specialistilor maghiari pentru dezvoltarea zonei metropolitane a Bucurestiului si pentru amenajarea canalului Dunare - Bucuresti.

Cei doi primari au discutat si despre situatia statiei de epurare a apelor uzate de la Glina si a celei similare acesteia, aflata la Budapesta, despre reducerea consumului de energie termica prin reabilitarea blocurilor, precum si despre proiecte de mediu, precum cel al "acoperisurilor verzi", despre gestionarea colectarii selective a deseurilor, prin stimularea separarii la sursa.

De asemenea, Sorin Oprescu a discutat cu István Tarlós despre construirea unei biserici ortodoxe romane in capitala Ungariei.

"Problema cultelor este de asemenea foarte importanta si luam in considerare foarte serios solicitarea episcopului Siluan care, impreuna cu ambasadorul Romaniei la Budapesta, Victor Micula, ne-a explicat dorinta comunitatii ortodoxe romane de a avea la Budapesta o biserica romaneasca", a declarat primarul Budapestei, István Tarlós, referindu-se la cele cateva locatii identificate de municipalitate ca posibile amplasamente.

Primarul general si-a exprimat optimismul privind acest demers, amintind de intalnirile avute la nivelul Parlamentului si Guvernului maghiar.

Pe de alta parte, Oprescu a participat la vernisajul expozitiei "Istoric si prezent in monumentalistica Bucurestiului", eveniment organizat la Palatul Gerbeaud, din centrul Budapestei, de catre Primaria Capitalei, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic si a participat si la Gala Festiva de decernare a premiilor pentru Personalitatea Culturala ungara a Anului, la invitatia presedintelui Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, premiu decernat de ICR, filiala Budapesta.

La sfarsitul intalnirii, Oprescu a semnat in Cartea de onoare a orasului Budapesta.

×