x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orasul lui Bacovia fara aparatori

Orasul lui Bacovia fara aparatori

de Mirela Romanet    |    02 Feb 2006   •   00:00
Orasul lui Bacovia fara aparatori

Judecatorul bacauan Calin Zamfirescu a dispus inceperea urmaririi penale impotriva a 236 de avocati, adica toti colegii sai din Baroul Bacau.

Magistratul a luat aceasta decizie in urma plangerii inaintate de un asa-zis decan al unui Barou paralel, care a fost infiintat pe plan national de Pompiliu Bota in baza prevederilor Legii de infiintare a societatilor comerciale.

CIRCUL. Acesta a inregistrat la Registrul comertului o societate de tip SRL cu sigla si insemnele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, profitand de faptul ca denumirea nu era marca inregistrata la OSIM. In Bacau, reprezentantul baroului lui Pompiliu Bota este Vasile Botomei, care si-a atras alaturi vreo zece absolventi de studii juridice. La finele anului trecut, Botomei a facut plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau si reclama avocatii din Baroul clasic, care ar functiona in afara legii si ar practica fara drept meseria de avocat, intrucat nu s-au inscris in Baroul sau. Procurorii au dat solutie de "neincepere a urmaririi penale" in privinta avocatilor lui Calin Zamfirescu, iar Vasile Botomei, nemultumit, a facut plangere in instanta. Dupa doar cateva termene de judecata, instanta a decis sa "desfiinteze rezolutia nr. 2952/P/2005 din 2.08.2005 a Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau, prin care s-a confirmat propunerea de neincepere a urmaririi penale privind reclamatia petentului Botomei Vasile (…), si sa dispuna trimiterea cauzei la parchet in vederea inceperii urmaririi penale, urmand a fi efectuate urmatoarele acte: audierea petentului Botomei Vasile, identificarea persoanelor impotriva carora petentul a formulat plangere penala si audierea persoanelor identificate".

BOICOT. Hotararea a starnit un val de proteste fara precedent printre avocatii din Baroul clasic. "Este incalificabil! Daca tot suntem la un pas de a nu ne fi recunoscuta calitatea oficiala, atunci nu ne vom mai prezenta sa asiguram asistenta juridica din oficiu. Sa vina Botomei cu ai lui", a spus avocatul Petru Haratau, fost decan al Baroului Bacau. "Noi am facut recurs la aceasta hotarare si vom vedea ce va fi mai departe. Pana atunci vom intruni de urgenta consiliul Baroului de avocati pentru a demara procedurile de organizare a acestui tip de protest, prin care sa nu mai asiguram asistenta din oficiu", ne-a spus si avocatul Aurelian Ionescu, decanul Baroului Bacau. "Este ca si cum eu m-as duce la Registrul Comertului, mi-as infiinta o judecatorie particulara si as incepe sa judec procese. Baroul Bacau a inaintat o plangere la CSM si la Ministerul Justitiei, prin care cerem punerea in discutie a statutului magistratului care a dat aceasta sentinta", a precizat avocatul Mihai Cliveti, prodecanul Baroului Bacau. De cealalta parte, Vasile Botomei spune ca baroul sau este cel infiintat legal, ca este o institutie de drept privat si ca "judecatorul care a dat sentinta si-a facut treaba, asa-zisii avocati ai lui Calin Zamfirescu fiind cei care isi desfasoara activitatea ilegal, si ca in acest moment orice activitate desfasurata de avocatii fostului barou constituie infractiune continuata". Prinsi la mijloc, procurorii spun ca nici un judecator nu-i poate obliga sa inceapa urmarirea penala impotriva cuiva, iar oficialii de la CSM inca nu s-au pronuntat in privinta acestei situatii fara precedent in sistemul juridic romanesc.

PROTEST
"Noi am facut recurs la aceasta hotarare si vom vedea ce va fi mai departe. Pana atunci vom intruni de urgenta consiliul Baroului de avocati pentru a demara procedurile de organizare a acestui tip de protest, prin care sa nu mai asiguram asistenta din oficiu" - Aurelian Ionescu decanul Baroului Bacau

×
Subiecte în articol: observator bacau botomei baroului