x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pacepa este din nou general

Pacepa este din nou general

06 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Fostul sef al spionajului romanesc, Ion Mihai Pacepa, a primit inapoi gradul de general in penultima zi a anului trecut.

Oficial - Ion Mihai Pacepa, din nou general!


MARINA CONSTANTINOIU

O lunga batalie in justitie si pe coridoarele puterii s-a incheiat, partial, printr-o decizie confirmata ieri de Serviciul de Informatii Externe (SIE): Ion Mihai Pacepa (foto) si-a recapatat gradul de general-locotenent in rezerva. "Decizia a fost luata la sfarsitul anului trecut, iar Pacepa a fost luat din nou in evidenta", au precizat, pentru Jurnalul National, surse din SIE, care nu au oferit detalii referitoare la data exacta a luarii acestei decizii. Stirea privind redarea gradului de general a fost difuzata de cateva posturi de televiziune, dar si confirmata, telefonic, Antenei 1, de avocatul generalului, Catalin Dancu. Informatia a fost ulterior data publicitatii, citandu-se "surse oficiale din SIE", de agentia Mediafax.

LEGALITATE. Redarea gradului de general-locotenent in rezerva, decisa de Gheorghe Fulga, este urmare a deciziei luate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In 19 august 2004, instanta suprema a decis ca fostul director adjunct al Directiei de Informatii Externe a Securitatii, Ion Mihai Pacepa, si barbatul la care face referire sentinta referitoare la seful din anii ’70 al Securitatii sunt una si aceeasi persoana, eliminand astfel greseala de scriere care il impiedica pe Pacepa sa isi ceara drepturile, precizeaza Mediafax. Cererea de indreptare a erorii materiale a fost inaintata Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de avocatul Catalin Dancu.

FRECUSURI. Ministerul Public a prezentat instantei un buletin de identitate emis in 1958, pe numele lui Mihai Pacipa (scris Pacepa, cu un punct deasupra "e"-ului - n.r). La randul lui, avocatul Dancu a depus atat certificatele de nastere ale parintilor lui Pacepa, cat si alte documente emise in anii 1935-1937, care confirma ca omul la care face referire sentinta este aceeasi persoana cu Mihai Pacepa, cel care a cerut azil in Statele Unite in 1978.

In 7 iunie 1999, Curtea Suprema de Justitie a admis recursul formulat de Parchet impotriva sentintei prin care Mihai Pacepa a fost condamnat, in 17 august 1978, la moarte de Sectia Militara a Tribunalului Suprem, precum si la degradare militara si confiscarea intregii averi.

CELEBRU. Ion Mihai Pacepa s-a nascut in 1928 la Bucuresti, unde a absolvit Liceul "Marele Voievod Mihai" si Institutul Politehnic. In 1951 a fost repartizat la Directia Generala a Securitatii Statului din Ministerul de Interne, unde a fost incadrat ca sublocotenent inginer. La 28 iulie 1978 i-a solicitat azil politic presedintelui Jimmy Carter. In acea zi, Pacepa era general-locotenent, consilier personal al presedintelui Romaniei, secretar de stat la MAI si sef adjunct al serviciului de spionaj roman (DIE). La 3 august 1978, in cotidianul International Herald Tribune a aparut un articol in care se preciza ca Pacepa a dezertat si ca a cerut azil in SUA. El continua sa fie cel mai inalt demnitar din blocul sovietic caruia i s-a acordat azil politic intr-o tara NATO.

In urmatorii 20 de ani, Pacepa a colaborat cu Guvernul SUA in diferite operatii impotriva serviciilor de spionaj ale blocului sovietic. Autoritatile americane au apreciat - intr-o scrisoare publica - activitatea sa din aceasta perioada ca "o unica si importanta contributie adusa Statelor Unite".

ACASA. Intre timp, in Romania a inceput judecarea in lipsa a generalului, iar in 17 august 1978, Sectia Militara a Tribunalului Suprem l-a condamnat pentru tradare prin ajutarea unor puteri straine, transmiterea unor secrete de stat, dezertare si pentru refuzul de a se inapoia in tara. Magistratii au hotarat atunci condamnarea la moarte a ofiterului, degradarea militara si confiscarea tuturor bunurilor acestuia. Sentinta Tribunalului Suprem a fost data la trei saptamani dupa ce fostul sef al DIE a fugit din tara. Pana in 1989, Directia de Informatii Externe a fostei Securitati era in subordinea Ministerului de Interne, iar dupa Revolutie a fost infiintat Serviciul de Informatii Externe, independent de minister. Prin decizia din 7 iunie 1999, privind reabilitarea lui Mihai Pacepa, Curtea Suprema de Justitie a hotarat si restituirea averii (tablouri, sculpturi si alte opere de arta, precum si sume importante de bani si cadouri primite de la omologi, in timpul vizitelor oficiale), care i-a fost confiscata de regimul comunist. Si intrarea in vigoare a acesteia este asteptata in curand. Generalului urmeza sa-i fie calculata si pensia aferenta pentru toata aceasta perioada.
×
Subiecte în articol: observator mihai pacepa