x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Unul dintre cele mai folosite medicamente din România, retras de pe piață din cauza riscurilor pentru sănătate

Unul dintre cele mai folosite medicamente din România, retras de pe piață din cauza riscurilor pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2024   •   00:05
Unul dintre cele mai folosite medicamente din România, retras de pe piață din cauza riscurilor pentru sănătate

Un medicament utilizat de foarte mulți români poate fi retras de pe piață.

Produs în România, medicamentul Paduden Express Forte 400 mg capsule moi, fabricat de Terapia SA, poate fi retras de pe piață, transmite Antena 3 CNN.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a finalizat o revizuire a capsulelor moi Ibuprofen NVT 400 mg, în urma unui dezacord între statele membre ale UE cu privire la autorizarea acestora.

"Agenția (EMA) a concluzionat că beneficiile Ibuprofen NVT 400 mg nu depășesc riscurile și autorizația de punere pe piață acordată în Lituania nu poate fi recunoscută în Spania, unde compania a solicitat o autorizație de punere pe piață.

În plus, autorizațiile de punere pe piață din Lituania și din alte state membre unde medicamentul este autorizat (Estonia, Franța, Letonia, Polonia și România) ar trebui suspendate", a transmis EMA.

Ce este Ibuprofen NVT

Ibuprofen NVT este un medicament generic, adică a fost dezvoltat pentru a conține aceeași substanță activă și pentru a acționa în același mod ca un "medicament de referință" deja autorizat în UE. Medicamentul de referință este Nurofen Rapid 400 mg capsule moi, arată Agenția Europeană pentru Medicamente.

Alte șapte medicamente vândute în România ar putea avea suspendată autorizația de comercializare. Este vorba despre: Posaconazole, Ibuprofen Nutra Essential, Loperamide, Tadalafil - 20 mg, Tadalafil - 5 mg, Erlotinib - 100 mg şi Erlotinib - 150 mg, scrie Știrile ProTV.

Aceste medicamente au primit autorizație de comercializare în urma studiilor realizate de o companie indiană, iar experții Agenției Europene a Medicamentului au descoperit că nu sunt conforme.

×
Subiecte în articol: Paduden medicament retras