x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcările Dalli, preluate de Primăria Capitalei

Parcările Dalli, preluate de Primăria Capitalei

17 Iul 2009   •   00:00

Direcţia Parcări din cadrul Administraţiei Străzilor a început astăzi preluarea în administrare a celor peste 3.000 de locuri de parcare exploatate până acum de SC Dalli Exim SA, informează un comunicat al Primăriei Capitalei.



Angajaţii Direcţiei Inspecţie şi Control, ai Administraţiei Străzilor, ai Direcţiei de Infrastructură, jurişti ai Primăriei Capitalei, asistaţi de poliţişti comunitari, jandarmi şi reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei şi Brigăzii Poliţiei Rutiere au început astăzi acţiunea de eliberare şi preluare în posesie a bunurilor aparţinând domeniului public al Municipiului Bucureşti.

Este vorba despre 100 de amplasamente, cu peste 3.000 de locuri de parcare, care până acum au fost exploatate de SC Dalli Exim SA.

Aceste parcări se află în zona Alba Iulia (230 de locuri de parcare), Walter Mărăcineanu (53 de locuri de parcare), Piaţa Victoriei, lateralele Guvernului (120 de locuri de parcare), Cina, piaţa George Enescu, lângă parcarea Hilton (85 de locuri de parcare) şi Magazinul Eva (74 de locuri de parcare).

Pentru 18 amplasamente (adică 366 de locuri) parcarea va fi gratuită timp de o lună. Măsura este luată în sprijinul riveranilor şi al angajaţilor instituţiilor publice lângă care se află.

În celelalte parcări, după încheierea procesului de predare-primire între reprezentanţii PMB şi angajaţii Dalli, lucrătorii Direcţiei Parcări vor începe taxarea locurilor de parcare, conform hotărârii CGMB 84/2004.

Autoritatea locală roagă bucureştenii să nu plătească contravaloarea parcării aşa-zişilor 'parcatori ambulanţi', pentru a nu încuraja specula.

'Preluarea parcărilor exploatate până acum de Dalli înseamnă respectarea legii domeniului public. Toate amplasamentele vor intra în lucrări de reamenajare şi recondiţionare. Locurile de parcare vor fi marcate pe culori, conform hotărârii de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Marile parcări vor fi asigurate cu sisteme moderne de monitorizare şi control acces. De asemenea, va începe instalarea de parcometre, pentru eficientizarea serviciului de taxare' - a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, potrivit comunicatului Primăriei Capitalei, citat de Agerpres.

Pe 11 iunie 2009, SC Dalli Exim SA a fost notificată pentru eliberarea domeniului public. Contractul Autorităţii Locale cu societatea Dalli a expirat din 2005 iar actul adiţional de prelungire este lovit de nulitate absolută, din cauză că a fost realizat cu încălcarea legii, susţine PMB.

Dalli Emix SA a anunţat printr-un comunicat de presă decizia de a se retrage din zona parcărilor cu plată din centrul Capitalei, ca urmare a Dispoziţiei de primar general nr. 948/16.07.2009, prin care se stabileşte trecerea parcărilor cu plată în administrarea Primăriei Capitalei.

'Conducerea Dalli aştepta un răspuns la solicitarea de întrevedere cu primarul general trimisă joi către municipalitate, însă consideră că această dispoziţie de primar, care poate fi apreciată şi ca un substitut al refuzului primarului de a se întâlni cu reprezentanţii Dalli, este totuşi o dovadă a faptului că Primăria a înţeles că preluarea parcărilor nu se putea face fără niciun document administrativ sau juridic. Reprezentanţii Dalli au luat hotărârea de încetare a activităţii în parcările cu plată, prin retragerea angajaţilor din zonele respective, întrucât nu doreşte să continue o situaţie conflictuală care afectează cetăţenii Bucureştiului. Totodată, Dalli îşi rezervă dreptul de a chema în instanţă Primăria Capitalei pentru clarificarea situaţiei contractului nr. 20/1995 încheiat între cele două instituţii cu privire la parcările cu plată' - se afirma în comunicatul Dalli.

Compania Dalli Exim a dat în judecată Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), solicitând suspendarea actului administrativ prin care PMB a preluat cele 11 parcări aflate în administrarea firmei.

În acţiunea introdusă la Tribunalul Bucureşti, compania Dalli susţine că, prin preluarea 'ilegală' a celor 11 parcări, Primăria i-a adus un prejudiciu de 319.867 de lei, această sumă mărindu-se odată cu trecerea timpului.

Dalli Exim afirmă, de asemenea, că a sesizat comisia juridică din CGMB, care i-a dat dreptate, însă cu toate acestea parcările au fost date în grija Administraţiei Străzilor. Procesul va începe pe 21 iulie.

×
Subiecte în articol: observator capitalei locuri parcare dalli