x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlament: George Orbean - aviz negativ în comisiile de cultură pentru funcţia de preşedinte-director general al SRTv

Parlament: George Orbean - aviz negativ în comisiile de cultură pentru funcţia de preşedinte-director general al SRTv

22 Mar 2016   •   17:33
Parlament: George Orbean - aviz negativ în comisiile de cultură pentru funcţia de preşedinte-director general al SRTv

Comisiile de cultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz negativ, marţi, la propunerea ca George Orbean să ocupe funcţia de preşedinte - director general al Societăţii Române de Televiziune. 

S-au înregistrat 18 voturi împotrivă şi 15 pentru. 

La audierile din comisiile de cultură, social-democraţii au anunţat că nu votează propunerea ca Orbean să preia conducerea SRTv. 

"Problema Televiziunii este destul de grea şi colegii mei parlamentari când v-au pus nişte întrebări ar fi vrut să aibă un punct de vedere mai aproape de realitate, să veniţi pregătit. (...) Sunteţi candidat pentru funcţia de preşedinte în CA al TVR (...) şi, în acel moment, ar trebui să fiţi pregătit cu o minimă strategie. (...) PSD nu va vota pentru o învestire a dvs", a spus liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru. 

Senatorul PSD Gabriela Creţu a criticat prestaţia lui Orbean în comisiile de cultură. "Cred că ne trebuie soluţii, nu vinovaţi (...) pe care să dăm vina. (...) Aici nu este vorba de sorţi, noi nu tragem la sorţi un preşedinte, noi trebuie să votăm responsabil un preşedinte şi singura situaţie în care reprezentantul Guvernului ar fi putut fi susţinut era cea în care măcar Guvernul îl trimitea cu un program pe termen scurt prin care acele măsuri care sunt la îndemâna Guvernului să fie avansate şi să se poată construi baza pentru soluţia viitoare", a afirmat Creţu. 

PSD şi ALDE au criticat şi faptul că Orbean a făcut Universitatea "Spiru Haret" în doi ani, potrivit CV-ului. 

El a fost întrebat dacă are studii superioare, răspunzând că a studiat Relaţii internaţionale la Universitatea ''Spiru Haret'', la zi, timp de trei ani. 

Social-democratul Georgică Severin, preşedintele Comisiei de cultură de la Senat, a arătat că Orbean este în prezent student la Facultatea de Istorie şi vrea să deţină în acelaşi timp şi conducerea Televiziunii Publice. 

La rândul său, senatorul PNL Tudor Barbu a susţinut propunerea ca George Orbean să preia şefia SRTv. "Cred că omul acesta (...) merită sprijinul nostru pentru că bănuim că toţi de la masă ştim ce urmează să vină în TVR - cea mai grea perioadă din ultimii 26 de ani, adică perioada în care se aleg apele", a spus Tudor Barbu. 

Parlamentarii UDMR au afirmat că noul şef al TVR are nevoie de un răgaz pentru venirea cu un plan pentru redresarea instituţiei. 

"Despre soluţia insolvenţei nu putem vorbi pentru că nu există cadrul legal, degeaba insistăm sau încercăm să aflăm de la candidatul la această funcţie dacă doreşte insolvenţă. El, fiind reprezentantul Guvernului, are în acest moment doar o singură soluţie - să-l convingă pe premier să meargă pe varianta propusă de noi acum trei-patru ani - ştergerea datoriei şi restructurarea Televiziunii Române. Când va exista un cadru legal pentru a cere insolvenţa putem discuta despre o astfel de soluţie", a afimat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. 

Noul Consiliu de Administraţie al SRTv l-a propus marţi pe George Orbean pentru funcţia de preşedinte-director general al SRTv. El a fost propus ca membru în CA al SRTv de Guvern. 

Orbean urmează să fie votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului. 

Avizul comisiilor de cultură este consultativ. 

×
Subiecte în articol: George Orbean alegeri TVR