Procesul intentat omului de afaceri Dinu Patriciu şi altor 11 persoane pentru creanţa Libia şi manipularea pieţei de capital în cazul Rompetrol nu a reuşit să ajungă în faza audierii inculpaţilor nici după trei ani şi jumătate de la trimiterea dosarului la instanţă.
De obicei prezent la termenele de judecată, ieri Dinu Patriciu a lipsit, ca majoritatea inculpaţilor din dosar. Avocaţii lui au precizat instanţei că omul de afaceri este plecat din ţară la o conferinţă, dar nu au putut prezenta şi dovada. Gabriela Anghelache, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), inculpată şi ea în dosar, a fost prezentă la proces, apărătorul acesteia încercând să-i motiveze tardiv lipsa de la termenul precedent. Preşedintele completului de judecată i-a avertizat ieri pe apărători că dacă nici la termenul din 3 februarie clienţii lor nu vor fi prezenţi, instanţa va emite pe numele lor "mandate de aducere cu însoţitor".
NICI O AUDIERE ÎN TREI ANI
"În maximum trei termene audiez toţi inculpaţii, apoi în două-trei termene trebuie să-i facem ce-i facem. Ori dăm achitări, ori dăm restituiri, trebuie să-i facem ceva! Sunt trei ani de când dosarul stă numai pe aici", a anunţat judecătorul Constantin Marino Marin. Duelul dintre acuzare şi apărare s-a purtat în special în legătură cu anumite probe care ar lipsi din dosar şi despre care, potrivit avocaţilor, Parchetul ar fi spus instanţei "să le caute mai bine". Judecătorul a precizat că va verifica dacă răspunsul DIICOT a fost "impertinent", caz în care procurorul respectiv va fi amendat.
"Acest proces s-a transformat într-un teatru al absurdului, instanţa de judecată a ajuns să fie condusă de inculpaţii şi apărătorii lor. Discutăm despre probe, dar cercetarea judecătorească practic nu a început, pentru că ea începe cu audierea inculpaţilor, lucru ce nu s-a întâmplat. Îmi asum cu toată responsabilitatea ceea ce spun: toate probele de care vorbeşte apărarea c-ar lipsi se află în dosar, cu excepţia mandatului de siguranţă naţională şi a suporţilor tehnici ai convorbirilor telefonice înregistrate, care nu pot fi consultate decât în condiţiile legii."
Apărarea s-a menţinut pe poziţie: vor veni probele, va fi şi Patriciu audiat; nu vor veni, vor ataca la Curtea Constituţională "normele de drept care opresc apărarea de a avea acces la probele respective".
Citește pe Antena3.ro