x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru modele majore de somn și cum ne afectează sănătatea pe termen lung

Patru modele majore de somn și cum ne afectează sănătatea pe termen lung

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2024   •   15:30
Patru modele majore de somn și cum ne afectează sănătatea pe termen lung
Sursa foto: Hepta

Un studiu realizat de cercetătorii de la Penn State University a identificat 4 modele majore de somn și a demonstrat impactul semnificativ al somnului deficitar asupra sănătății, pe termen lung.

Cercetătorii au analizat datele de la 3.700 de participanți, notând obiceiurile lor de somn și afecțiunile cronice în două momente, la 10 ani distanță.

Echipa a identificat patru modele distincte de somn: cei care dorm bine, cei care dorm în weekend pentru a recupera, cei care au insomnii și cei care fac sieste dese.

Așa au descoperit că persoanele care suferă de insomnie au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet, depresie și fragilitate. Siesta frecventă poate crește riscul de diabet, cancer și fragilitate.

Persoanele cu un nivel de educație mai scăzut, șomerii și adulții mai în vârstă sunt mai predispuși la probleme de somn.

Schimbarea tiparelor de somn este dificilă, în special pentru cei cu insomnie sau somn prelungit.

"Aceste rezultate pot sugera că este foarte greu să ne schimbăm obiceiurile de somn, deoarece sănătatea somnului este încorporată în stilul nostru de viață general. De asemenea, ar putea sugera că oamenii încă nu cunosc importanța somnului lor și a comportamentelor legate de sănătatea somnului", a declarat cercetătorul principal Soomi Lee, citat de New York Post.

"Trebuie să depunem mai mult efort pentru a educa publicul cu privire la sănătatea somnului", a adăugat Lee. "Există comportamente de igienă a somnului pe care oamenii le-ar putea adopta pentru a-și îmbunătăți somnul, cum ar fi să nu folosească telefoanele mobile în pat, să facă exerciții fizice în mod regulat și să evite cofeina la sfârșitul după-amiezii", a mai explicat cercetătorul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: somn modele