x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziţii DNA la Constanţa, în dosarul în care este cercetat Radu Mazăre

Percheziţii DNA la Constanţa, în dosarul în care este cercetat Radu Mazăre

22 Apr 2014   •   11:40
Percheziţii DNA la Constanţa, în dosarul în care este cercetat Radu Mazăre

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, astăzi, percheziţii domiciliare la trei adrese din municipiul Constanţa în dosarul în care este cercetat primarul Radu Mazăre.

"Ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează percheziţii domiciliare în trei locaţii situate în municipiul Constanţa, niciuna dintre locaţii nefiind sediul vreunei instituţii publice", se arată într-un comunicatul DNA.

Potrivit documentului, percheziţiile au fost efectuate în cauza penală în care Radu Mazăre, Alexandru Mazăre şi Avraham Morgenstern sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie.

În 18 aprilie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins contestaţia DNA şi au decis ca primarul Constanţei, Radu Mazăre, să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii.

Procurorii susţin că, în anul 2011, omul de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazăre, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către acea societate, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social 'Henri Coandă' în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost trecuţi prin conturile mai multor societăţi offshore şi au ajuns în final la Radu Mazăre şi fratele acestuia, Alexandru Mazăre, potrivit DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazăre pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuţiile sale de serviciu - iniţierea unor hotărâri de Consiliu Local -, altele în afara atribuţiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfăşurării procedurii de achiziţie.

Anchetatorii afirmă că unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primar în favoarea societăţii Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, adică de la 37.241.120 lei, cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunţului de achiziţie publică, la 40.964.030 lei, cât a fost oferta financiară a societăţii Shapir.

×