x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericolul din piețe. Roșiile românești, pline de pesticide. Ce boli grave pot să provoace

Pericolul din piețe. Roșiile românești, pline de pesticide. Ce boli grave pot să provoace

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2025   •   14:15
Pericolul din piețe. Roșiile românești, pline de pesticide. Ce boli grave pot să provoace

Analizele de laboraor realizate la roșii românești din 9 piețe din Capitală arată că acestea sunt pline de pesticide. O singură probă a trecut testul.

Cele mai vândute sunt roșiile românești, la prețuri între 10-35 lei/kg. 

Echipa Observator a cumpărat roşii româneşti din 9 locuri diferite și doar o singură probă a trecut testul. Pesicidele pot duce la boli foarte grave.

Acestea sunt folosite pentru combaterea dăunătorilor însă devin extrem de toxice pentru om dacă producătorul depășește anumite cantități, stabilite prin lege. Din păcate, mulți cultivatori pun pesticide peste limitele admise din teama că producția le va fi distrusă. 

Boli grave provocate de pesticide

O substanță depistată în laborator este Acetamiprid, care provoacă iritaţii ale pielii și ochilor, ameţeli şi dureri de cap. Alt pesicid, Ciprodinil afectează funcţia renală şi poate duce la tulburări ale ficatului sau a funcției digestive.

"Ajung până la urmă să producă boli, de obicei de genul cancerului. Sunt afectate organele interne, iar multe dintre aceste substanțe vor genera boli prin acumulare", a explicat Alexandru Cîrîc, ICA.

Medicii explică pericolul din pesticidele adăugate în legume. 

"Cele mai multe dintre pesticide cauzează boli cronice, în special cancere, de tip mamar, testicular, pot să modifice fertilitatea, pot să provoace defecte genetice ale embrionului sau chiar moartea embrionilor. Pot acționa asupra sistemul nervos central, dureri de cap, spasme, convulsii", a precizat Marius Chipurici, medic toxicolog.

Autoritatea Naţională Fitosanitară din România a analizat peste 2.000 de probe de produse vegetale de la începutul anului. În cadrul programului de control tematic "Tomata românească 1", anul trecut s-au înregistrat cele mai multe nereguli. De data aceasta, roşiile au fost cele mai curate.

"Doar 15 au avut depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide: 8 probe salată verde, 2 probe de fasole verde, 2 probe leuştean, o probă mărar, o probă spanac şi o probă căpşune", a spus Romeo Şoldea, director general ANFR.

România dispune de două laboratoare de testare

Din păcate, ANFR are doar două laboratoare de analiză în toată ţara. Speră ca de anul viitor să dispună măcar de 6 laboratoare, în care să poată analiza 10.000 de probe, peste media europeană.

Şi mărarul şi pătrunjelul au fos găsite pline de toxine. Au fost descoperite în campania "Ce ne puneți în mâncare" depăşiri şi de 400 de ori mai mari faţă de limita legală. 

Specialiştii în agricultură se contrazic

"Dacă se poate sau nu fără pesticide, realitatea din teren ne spune că producţia agricolă performantă şi profitabilă fără pesticide nu se poate. Sunt medicamentele plantelor. Cât timp fermierii folosesc produse omologate, respectă indicaţiile de pe etichetă, respectă dozele de aplicare, respectă timpii de pauză, nu sunt probleme", a mai transmis directorul general ANFR.

"Se poate fără pesticide, cu atât mai mult în zona de aromatice. În România, piața acestor inputuri sintetice, chimice, este un pic dereglementată. Ar trebui să tratăm aceste substanțe chimice, care în doze mari pot fi dăunătoare sănătății umane, ar trebui să le tratam ca pe medicamente. Un specialist să-ți vadă cultura, îți vede problema, și îți prescrie soluția", a completat Dan Constantinescu, fermier.

Fără o reglementare mai strictă şi un control mai ferm, substanţele chimice ajung să fie folosite în exces de către producători care le folosesc "după ureche".

Alimentele din piaţă trebuie spălate şi, dacă se poate, să fie menținute cu o soluție cu 1-2 lingurițe de bicarbonat de sodiu timp de 5 - 10 minute, și apoi spălate.

România se află pe locul 1 în UE la decesele provocate de cancer. 

×
Subiecte în articol: pesticide roşii