x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Permise auto pentru analfabeti

Permise auto pentru analfabeti

16 Sep 2004   •   00:00

Toata "garda veche" de la Serviciul Politiei Rutiere Braila, sase ofiteri si doi agenti, a intrat in colimatorul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, pentru eliberarea a 10 permise false unor rromi analfabeti.

NICOLETA BUTNARU

Dosarul "Permiselor False" cuprinde numele a sase ofiteri si doi agenti, angajati sau fosti angajati ai Serviciului Politiei Rutiere Braila, impotriva carora s-a inceput urmarirea penala. Intre timp, unii s-au imbolnavit si s-au pensionat, inainte ca sefii IJP Braila sa ia vreo masura impotriva lor. Practic, aproape toata garda veche de la Rutier a intrat in acest dosar, cu predilectie aceia care au avut atributii in sensul examinarii si eliberarii permiselor auto.

DESCOPERIREA. Cazul a iesit la lumina in momentul in care un individ de etnie rroma, din Ilfov, prins ca a incalcat Codul Rutier, undeva in Ploiesti, a fost pus sa semneze procesul-verbal intocmit de agentul de circulatie, iar acesta a sustinut ca este analfabet, desi poseda carnet de sofer, eliberat de Politia Rutiera Braila. Atunci, in februarie a.c., comanda Politiei Rutiere, seful Serviciului, cms. sef Mihai Frumuz, si cms. sef Neagu Mihaila, seful Biroului, au fost demisi si sanctionati administrativ, desi Frumuz isi daduse demisia cu o luna mai inainte, invocand motive medicale. O data cu acestia au fost mutati disciplinar in alte formatiuni si eliberati din functii si cms. Aurel Bogdan si agentii-sefi Gelu Gradisteanu si Mihai Budurusi. Tot atunci, Directia Politiei Rutiere a IGP a descins la Braila si a verificat, impreuna cu ofiterii din co-manda Inspectoratului Judetean, mii de dosare ale aspirantilor la carnetul de sofer, controland, la sange, toate actele depuse, eliberate si inregistrate in perioada 2000-2002 de catre Politia Rutiera braileana. Asa s-a constatat ca 10 rromi din Ilfov, care nu stiau nici o boaba de carte, au fost transformati in soferi la Braila, folosindu-se de acte de scolarizare false, dar si de documente care atestau ca ar fi efectuat cursuri auto la scoli de profil din oras. Ulterior, filiera s-a largit si asa s-a aflat ca in Dosarul "Permiselor False" sunt implicati, de fapt, sase ofiteri si doi agenti. In colimator au mai intrat, pe langa Frumuz, Mihaila, Bogdan - si cei doi agenti - si subcomisarul Alexandru Boldeanu, inspectorul principal Stefan Constantin si comisarul-sef Romunald Lucian Zemiankovschi. Zilele trecute, impotriva acestora s-a inceput urmarirea penala - asa cum ne-a informat procurorul de ancheta.

AVANSARI CIUDATE. Pe 9 ianuarie a.c., cms. Mihai Frumuz a demisionat din functia de sef al Serviciului Politiei Rutiere Braila, invocand motive medicale. "Dupa cinci ani de cand sunt sef in acest serviciu, a venit vremea sa ma ocup de sanatatea mea", spunea comisarul, la acea vreme. O luna mai tarziu, pe 11 februarie, acesta a fost eliberat din aceeasi functie si mutat disciplinar la "Logistica", iar in iulie, de Ziua Politiei, a fost ridicat la gradul de comisar-sef, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Tot atunci, si Aurel Bogdan a fost avansat la gradul de comisar, dar mutat la "Transporturi Feroviare". Cms. sef Neagu Mihaila - pe atunci sef al Rutierului din municipiu, care fusese mutat disciplinar la "Investigatii Criminale", s-a pensionat intre timp. Dosarul "Permise False" a luat drumul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, unde procurori de specialitate au demarat o ancheta de proportii in vederea deconspirarii intregii retele care elibera permise false. Acuzatia initiala, de neglijenta in serviciu, a prins substanta si, in ciuda faptului ca se astepta o onorabila scoatere de sub urmarire penala - dat fiind ca ofiterii si agentii in cauza sustineau ca n-au avut atributii in verificarea legalitatii actelor de scolarizare, alti trei ofiteri au intrat in bucluc.

POZITIE

Potrivit declaratiei cms. sef Antonel Colceag, prim-adjunct al sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, impotriva politistilor implicati in acest dosar nu s-a luat nici o masura. "Stiu ca procurorul a inceput urmarirea penala, dar la Inspectorat n-a venit, pana acum, nici o hartie oficiala care sa ne spuna asta. In momentul in care vom avea adresa respectiva, ii vom suspenda din functii pe cei implicati", a sustinut cms. sef Antonel Colceag. Evident, vor fi suspendati aceia care vor mai avea functii, pentru ca doi dintre ofiterii respectivi s-au pensionat pe caz de boala, iar alti doi se tot interneaza prin spitale.

CERCETAT. Fostul sef de la Politia Rutiera Braila trebuie sa dea seama pentru permisele eliberate ilegal - foto
×
Subiecte în articol: observator Braila