x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piata Revolutiei - Reconfigurarea isca scandal

Piata Revolutiei - Reconfigurarea isca scandal

de Monica C. Andrei    |    14 Apr 2006   •   00:00
Piata Revolutiei - Reconfigurarea isca scandal

Proiectul primarului general, Adriean Videanu, referitor la reconfigurarea Pietei Revolutiei, a incins spiritele.
Partidele politice, consilierii generali, oamenii simpli au reactionat imediat, exprimandu-si indignarea fata de planul municipalitatii cu privire la redesenarea pietei unde s-a scris istorie. Conform proiectului, in Piata Revolutiei se vor construi blocuri de birouri moderne din sticla, centre comerciale, un pasaj subteran, o parcare si va fi improvizat un spatiu verde prin montarea a peste 1.600 de copaci. Pentru a face loc cladirilor moderniste, vor fi mutate statuia lui Iuliu Maniu si monumentul ridicat in cinstea Revolutiei Romane. Reactiile nu au intarziat sa apara. Inlocuirea simbolurilor anticomuniste cu niste spatii comerciale si birouri de afaceri a socat.

CRITICI. Partidul Popular Crestin Democrat (PNTCD) Bucuresti ii cere primarului Adriean Videanu sa renunte la ideea de a distruge ansamblul statuar "Iuliu Maniu" din Piata Revolutiei. PPCD (PNTCD) se va opune prin orice mijloace acestei profanari, care, in opinia vicepresedintelui George Scarlat, dovedeste adevaratele sentimente ale lui Videanu fata de simbolurile nationale. El a adaugat ca primarul general vrea sa distruga monumentul in cauza pentru a atribui terenul unor investitori, cu scopul construirii unor cladiri de birouri si a unei parcari subterane. "Imobilele care vor mutila piata nu sunt prevazute in Planul Urbanistic General (PUZ) al orasului, fiind deci ilegale", a mai spus liderul PPCD. Pe de alta parte, parcarea subterana nu este prevazuta in studiile Japan International Cooperation Agency (JICA), pe baza carora se fac proiectele pentru Bucuresti. Deci, nu exista nici o expertiza care sa arate utilitatea proiectului.

FARA BIROURI. Nici primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care are in administrare Piata Revolutiei, nu priveste cu ochi buni proiectul lui Videanu. "Piata trebuie reconfigurata, dar nu cu amplasarea de cladiri la suprafata. Nu vad de ce sa se faca birouri, se strica astfel toata arhitectura zonei. Pana acum nu mi s-a prezentat proiectul, probabil ca se vrea mai intai a fi aprobat", a spus Chiliman.

De asemenea, o parte a consilierilor generali nici nu vrea sa auda de acest lucru.
"Nu sunt de acord ca se contruiasca ceva intr-un loc in care s-a scris istorie. Nici nu vreau sa ma gandesc la acest lucru", a declarat Ioan Marinescu, consilier general. De aceeasi parere a fost si consilierul Doru Giugula. "Videanu nu mai stie cum sa foloseasca banii pe care-i are in buget. Se vede ce respect are primarul general pentru Revolutia din ’89."

SCANDAL CU MAXI-TAXI
Consilierii municipali au adoptat ieri un nou regulament privind functionarea operatorilor de maxi-taxi, care va intra in vigoare din luna mai. Microbuzele vor circula doar pe 17 rute si vor fi numerotate corespunzator fiecarei linii, de la 701 la 717. Noile trasee nu coincid cu cele vechi, iar traversarea centrului Capitalei este interzisa. Ele vor asigura legatura intre cartierele periferice si centru. Vor avea statii proprii, unde vor fi vandute si biletele. Opririle intre statii sunt interzise. Operatorii care nu detin toate cele 26 de documente necesare derularii activitatii si care nu asigura confort calatorilor vor fi amendati cu sume intre 4.000 si 5.000 de lei. Soferii care opresc in afara statiilor ori cei care imbarca prea multi calatori primesc amenzi intre 500 si 1.000 de lei. Blatistii primesc amenzi intre 100 si 500 de lei. Reprezentanti ai transportatorilor contesta noile modificari si spun ca sunt de natura sa-i aduca in pragul falimentului. Ei se vor adresa judecatorilor.

×