x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piloții și personalul mai expuși cancerului de piele

Piloții și personalul mai expuși cancerului de piele

15 Noi 2014   •   23:25
Piloții și personalul mai expuși cancerului de piele

Piloții și personalul de la bordul avioanelor sunt de două ori mai expuși riscului de a dezvolta cancer de piele decât restul populației, potrivit analizei rezultatelor a 19 studii efectuate pe mai bine de 266.000 de persoane, transmite AFP.

Acest fenomen este pus pe seama expunerii mai mari la razele ultraviolete ale soarelui, care trec prin hublourile sau prin geamul de la cabina avionului care zboară la mare altitudine. La 9.000 de metri, altitudinea la care zboară majoritatea avioanelor comerciale, intensitatea razelor ultraviolete — a căror acțiune cancerigenă este cunoscută — este de două ori mai mare decât la sol, relevă cercetătorii.

Aceste niveluri pot fi și mai ridicate atunci când avioanele se deplasează deasupra stratului de nori care pot, asemeni unei oglinzi, reflecta până la 85% din razele ultraviolete.

Publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA), Dermatology, studiul 'are implicații importante pentru medicina muncii și pentru protecția acestei categorii profesionale', a afirmat principalul autor al cercetării, Martina Sanlorenzo, de la Universitatea California din San Francisco. 

×