x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson! Se solicită evacuarea lor în România

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson! Se solicită evacuarea lor în România

de Vali Deaconescu    |    28 Noi 2022   •   13:12
Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson! Se solicită evacuarea lor în România
Sursa foto: FB Lucian Romașcanu

Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, a anunțat că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite la Herson, însă toate icoanele muzeului au fost furate de către ruși.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura române.

În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!

Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.

Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina...

Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a anunțat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Sunt artefacte care datează din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru

Pisaniile moldovenești ale domnitorului Ștefan cel Mare sunt artefacte care datează din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru. 

În anul 1838, în timpul sistemului țarist de administrare, una sau două pisanii au fost smulse din zidurile cetății și duse la muzeul Odesa, a afirmat Popescu. 

În timpul administrației românești din perioada interbelică, cel puțin una era încă pe ziduri. Arheologii români din perioada interbelică au făcut cercetări, dar li s-a pierdut urma în anii 50 și nu s-a știu nimic până în 2013, când au fost descoperite de Andrei Krasnojon la muzeul din Herson”, a declarat pentru Digi24.ro, Anatol Popescu. 

Pisaniile sunt lespezi cu scriere în slavonă în care sunt consemnate evenimente de pe zidurile cetății. 

Capul de bour de pe poarta cetății este important pentru România, că este imprimată și pe actul Unirii de la 1918”, a afirmat Anatol Popescu. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sursa foto FB Andrew Krasnozhon

×