x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poiana Brasov - Afganistanul incinge spiritele la summit-ul NATO

Poiana Brasov - Afganistanul incinge spiritele la summit-ul NATO

14 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Reuniunea ministrilor Apararii din statele NATO a debutat ieri cu dezbateri aprinse legate de misiunea din Afganistan. Americanii cer ca fortele NATO din Afganistan sa li se alature celor ale SUA, insa mai multe state nu sunt de acord. Americanii vor sa mai ceara Aliantei sa se implice mai mult in Irak

A inceput summit-ul

Romanii s-au pregatit un an si jumatate pentru reuniunea informala a ministrilor Apararii din statele NATO, care a debutat ieri la Poiana Brasov, unul dintre cele mai pazite locuri de pe Glob in aceste zile. Invitatii au discutat despre reformarea Aliantei si despre operatiunile acesteia. In centrul discutiilor a fost situatia din Afganistan.
LIBIU MATEESCU - Brasov

Lucrarile reuniunii informale a ministrilor Apararii din tarile membre NATO au debutat ieri in incinta Salii de conferinte a Hotelului "Piatra Mare". Sedinta a fost deschisa de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, care a mentionat faptul ca Alianta Nord-Atlantica se afla in plin proces de transformare: "A fost un timp in care principala activitate a Aliantei se referea la modelarea deciziilor altor state in asa masura incat fortele Aliantei nu erau puse sa faca fata testului dur al unor operatiuni reale". Scheffer a precizat ca aceste vremuri sunt apuse, iar acum NATO trebuie sa isi intareasca relatiile intre rolurile operationale si suportul politic. Contrar protocolului unor astfel de intalniri, discursul secretarului general a fost urmat de cuvantul de intampinare al ministrului roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, in cuprinsul caruia a fost subliniata deplina disponibilitate a fortelor armate din Romania de a se implica in operatiunile Aliantei.

POZA INCOMPLETA. Dupa cum se anuntase inca din zilele trecute, lucrarile conferintei au fost secrete. La finalul acestora, participantii au facut traditionala poza de grup, care era sa fie ratata deoarece unul dintre oficiali a uitat sa se prezinte pentru a fi fotografiat, iar secretarul general NATO si comandantul suprem al Fortelor Aliate in Europa, generalul James Jones, au raspuns catorva intrebari puse de grupul restrans de ziaristi acreditati la acest eveniment.

TRUPELE NATO. In scurtele declaratii facute, cei doi reprezentanti NATO au reiterat ideea intaririi rolului operational al Aliantei, care in urma cu cativa ani era destul de static. Acest deziderat a fost atins prin infiintarea Fortei de Reactie Rapida a NATO, o forta multinationala combinata de forte terestre, aeriene, maritime si de operatiuni speciale. Pana la aceasta ora fortele NATO au actionat in Irak, Afganistan si cu ocazia desfasurarii Jocurilor Olimpice si se are in vedere extinderea acestor operatiuni. Forta de Raspuns a fost operationalizata, urmand ca in octombrie 2006 sa devina pe deplin operationala. Ea va avea intr-o prima faza 17.000 de soldati, iar in faza finala, 20.000. Deoarece ziaristii nu s-au multumit doar cu aceste declaratii lacunare, numerosi membri ai delegatiilor au acceptat sa ofere date suplimentare cu privire la desfasurarea lucrarilor. Printre acestia s-a numarat si ministrul Pascu, care a precizat ca discutiile mai teoretice din cursul diminetii vor fi urmate de abordari ale operatiunilor in curs din timpul pranzului. Astfel delegatia romana a avut programate, discutii bilaterale cu demnitari italieni si francezi.

LA DANS. Progresul extrem de condensat al acestei zile s-a incheiat cu receptia organizata la Centrul Militar din Brasov, unde secretarul general NATO si sefii delegatiilor, insotiti de sotii, au fost primiti de presedintele Ion Iliescu si de ministrul roman de Externe Mircea Geoana.

AU VENIT SI RUSII. In cursul dupa-amiezii de ieri, in Poiana Brasov a ajuns si delegatia Federatiei Ruse, condusa de ministrul Apararii, Serghei Ivanov. Acesta va participa azi la o intalnire informala cu reprezentantii NATO, in cadrul Consiliului NATO-Rusia.

REFORMA

"Exista mai putine motive de satisfactie in ceea ce priveste fortele de monitorizare si sustinerea acestora in teatrele de operatiuni pe perioade indelungate si trebuie luate masuri pentru intarirea legaturii intre angajamentele politice si actiunile militare concrete ale Aliantei" - Jaap de Hoop Scheffer, Secretarul general al NATO

CONFIRMARE

Comandantul suprem al fortelor aliate din Europa, generalul James Jones, a confirmat ieri ca procesul de restructurare a fortelor americane din Europa este ireversibil. Cu toate acestea, la Washington nu a fost luata inca o decizie in acest sens, iar generalul nu a facut precizari legate de plasarea unor baze militare americane in Romania. Inaltul oficial a precizat totusi ca exista "discutii intense" cu responsabilii europeni pe aceasta tema, iar secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a confirmat la Bucuresti aceasta ipoteza.

SUB SEMNUL ONU

Ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat ieri ca Romania ar putea trimite mai multi militari in Irak, pentru a asigura securitatea alegerilor, doar daca se vor implica Natiunile Unite si se va asigura protectia directa si indirecta a angajatilor ONU. Ministrul s-a referit, in context, la protectia "de aproape", prin bodyguarzi, si protectia "de la distanta", prin filtrele speciale. Pascu a declarat ca ministerul sau analizeaza factorii tehnici si politici, dar problema nu a fost discutata pana acum in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. (Anca Aldea)

PIEDICA

Statele Unite fac presiuni asupra aliatilor din NATO pentru ca acestia sa accepte fuzionarea intre Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate (ISAF), din care fac parte 9.000 de militari, si cei peste 17.000 de militari americani, participanti la operatiunea Enduring Freedom in Afganistan. Ministrul german al Apararii, Peter Struck, a declarat, ieri, ingrijorarea si nemultumirea fata de planul SUA, prin care se urmareste implicarea fortelor de asistenta in operatiuni militare in Afganistan. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: nato observator apărării