x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia vrea să pună STOP înmatriculărilor în Bulgaria!

Poliţia vrea să pună STOP înmatriculărilor în Bulgaria!

de Mara Raducanu    |    14 Iul 2011   •   21:00
Poliţia vrea să pună STOP înmatriculărilor în Bulgaria!

Directia Politiei Rutiere inten­tioneaza sa elaboreze un proiect de lege prin care sa reglementeze folosirea de cetatenii romani a masinilor inmatriculate in Bulgaria. Mai exact, strategia gandita este urmatoarea: nici o masina inmatri­culata in Bulgaria nu va mai putea sa circule in Romania mai mult de 90 de zile intr-un an. Dupa aceasta perioada, autoturismele vor trebui inmatriculate obligatoriu in tara noastra. Schimbarile gandite vin ca urmare a numarului mare de masini inmatriculate in Bulgaria de soferii romani.

Potrivit estimarilor Politiei Rutiere, la ora actuala, 18.791 de autoturisme sunt inmatriculate la vecinii nostri, soferii romani preferand aceasta optiune din cauza taxei de poluare extrem de ridicata in Romania. 'Deocamdata, nu facem altceva decat sa cautam solutii legale pentru limitarea circulatiei in Romania a autoturismelor inmatri­culate in alte state si intrate in posesia cetatenilor romani. Si nu ne referim aici doar la Bulgaria. Dar repet, deoacamdata, totul este la stadiul de discutii', a declarat pentru Jurnalul National Lucian Dinita, seful Directiei Rutiere. Pentru romani, inmatricularea autoturismelor in Bulgaria pare sa fie solutia cea mai simpla atat din punct de vedere al birocratiei, cat si din punct de vedere financiar. Si cum taxele din tara noastra sunt foarte mari, multi dintre romanii care si-au cumparat masini in ultima perioada au preferat sa profite de 'chilipirul' de la vecinii nostri si sa-si inmatriculeze masina la ei. Acolo unde, potrivit cunos­catorilor, taxele sunt de zece ori mai mici decat la noi. Exemplu: pentru un autoturism pretul este de 500-550 de euro, iar pentru o autoutilitara de 600 de euro.

Potrivit unor surse din politie, schimbarea ar fi dorita si din cauza faptului ca autoturismele cu numere bulgaresti sunt foarte greu de identificat in cazul in care sunt implicate in accidente rutiere, fiind dificil de ve­rificat asigurarea masinii respective. 'Proiectul nu are sorti de izbanda, intrucat nu se respecta prevederile Legislatiei Europene in privinta liberei circulatii a persoanei care spune ca nu ma poate opri nimeni sa trec granita daca sunt un cetatean de buna-credinta. Si, mai mult, din cate stiu eu, ca tot am vorbit atat despre aderarea la spatiul Schengen, exista si la noi sistemul SIS prin care se pot obtine date despre masinile inmatriculate in alte tari. Daca ma intrebati pe mine este si o discriminare sa ne referim mai mult la Bulgaria. De ce sa separam Bulgaria de restul statelor?', a declarat pentru ziarul nostru o sursa din cadrul Directiei Inmatriculari Permise.

×
Subiecte în articol: observator