x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta îl somează Băsescu să iniţieze consultări reale după deciziile de la Bruxelles

Ponta îl somează Băsescu să iniţieze consultări reale după deciziile de la Bruxelles

de Mediafax    |    11 Dec 2011   •   10:06
Ponta îl somează Băsescu să iniţieze consultări reale după deciziile de la Bruxelles

Liderul USL Victor Ponta a afirmat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca il "someaza" pe presedintele Traian Basescu sa organizeze cat mai rapid consultari politice pentru implementarea deciziilor luate de liderii europeni la Bruxelles, informeaza Mediafax.

Ponta a criticat "iresponsabilitatea" presedintelui si a Guvernului "incompetent si corupt", care au dus la amanarea luarii unor decizii interne legate de masurile anticriza si reducerea deficitelor.

El a acuzat faptul ca presedintele a participat la Consiliul European de la Bruxelles fara un mandat si nu a informat publicul cu privire la consecintele care decurg de la implementarea pactului de guvernanta fiscala.

"Iresponsabil ca de fiecare data, Traian Basescu s-a dus la Bruxelles fara idee de ceea ce se intampla acolo si a angajat Romania la ceva ce nici el nu sie, nici romanii nu stiu. Ca sa folosesc niste termeni familiari lui Basescu, Europa a consumat prea mult, s-a ingrasat si trebuie supusa acum la o cura de slabire. In Germania, Franta, Italia, Spania, acolo exista un exces de grasime care poate fi dat jos. Dar Romania este o tara slaba economic, romanii sunt saraci. Aceeasi cura de slabire se va aplica si celor slabi. Singurii grasi din Romania sunt cei de la PDL, care nu vor simti dureros ce a semnat Traian Basescu. Pentru restul romanilor, este semn de necazuri, saracie si chinuri in continuare", a spus Ponta.

El a spus ca Romania nu isi permite sa nu respecte regula adoptata de liderii UE privind deficitul bugetar si cel structural, insa decizia interna trebuie precedata de o consultare reala.

"Cu aroganta si iresponsabilitatea care il caracterizeaza, Traian Basescu a refuzat propunerea pe care USL i-a facut-o in iunie. Iata ca la sase luni este obligat de ceea ce se intampla in Europa, sa accepte un dialog cu toate fortele politice. Daca ar fi avut mai multa minte politica si mai mult interes pentru tara noastra, am fi fost mai bine pregatiti ca tara", a adaugat Ponta.

El a spus ca USL este dispusa la un dialog pentru implementarea deciziilor luate la Bruxelles, intrucat Romania este intr-un "moment de cotitura".

Intrebat daca USL va merge la Cotroceni la discutiile anuntate de Basescu, Ponta a raspuns: "Eu nu ma iau dupa ce spune Basescu. Nu am primit oficial nimic. Mai mult, scopul conferintei noastre de astazi este de a-i cere noi lui Basescu sa declanseze imediat consultari, dar nu formale, ca noi nu suntem presa sa ne cheme Basescu sa ne spuna ce vrea el sa daca. Vrem un dialog putere-opozitie-BNR, ii cerem lui Basescu sa declanseze saptamana viitoare procedura de dialog. (...) Acum, cu cutitul la os, Basescu s-ar putea sa inteleaga ca trebuie sa faca aceste consultari, dar nu din gura, nu la conferinta de presa. Noi de aceea am venit astazi la birou, sa vedem daca ne-a trimis vreo invitatie. Nu ne-a trimis, probabil este la cumparaturi".

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca saptamana viitoare va informa partidele cu privire la concluziile summit-ului UE, precizand ca nu o va face prin hartii, pentru ca "oricum nu le citeste nimeni".

USL propune guvern de tehnocrati, anticipate si modificarea Constitutiei dupa alegeri

Liderul USL, Victor Ponta, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca pentru impunerea unui deficit maximal nu este necesara modificarea Constitutiei, ci acest lucru se poate face printr-o lege speciala, adoptata cu votul a doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor. Ponta a cerut formarea unui Guvern tehnocrat si alegeri anticipate. Modificarea Constitutiei ar urma sa se faca dupa alegeri.

Ponta a mai spus ca obligativitatea respectarii deciziei convenite la Bruxelles prin Tratatul de guvernanta fiscala se poate face printr-o lege speciala, in temeiul articolului 148 din Constitutie, care prevede ca legile legate de tratatele europene se face de catre Parlament, in sedinta comuna, cu votul a doua treimi dintre senatori si deputati.

USL propune infiintarea unui Comitet de criza Putere-Opozitie-BNR, pentru gasirea celor mai rapide solutii de adoptare a deciziilor de la Bruxelles si de reducere a deficitelor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summit-ul UE.

Seful statului a mentionat ca actul normativ prevazut in acord pentru inscrierea acestei prevederi, "in cel mai scurt timp", este "Constitutia sau o lege echivalenta cu Constitutia". El a precizat ca introducerea prevederii in Constitutie sau intr-un act echivalent va fi constatata de Curtea de justitie a UE. 'Romania nu are act echivalent cu Constitutia, si aici niciun politician nu ar trebui sa se joace', a mai spus Basescu.

Ponta, despre Basescu si zarzavaturile olandeze: Circ de doi bani

Intrebat cum comenteaza afirmatiile lui Traian Basescu despre zarzavaturile olandeze Victor Ponta a spus ca seful statului a raspuns: "Un presedinte iresponsabil care vorbeste prostii pentru presa. Nu cred ca cineva serios il baga in seama pe Basescu. Circ de doi bani de la Basescu. Daca vreti, va dam si programul de cumparaturi al nostru, daca asta ii ajuta pe romani. Va spunem cand ne ducem la cumparaturi, cand ne ducem la film, sa vina presa si sa spunem prostii. Ati auzit pe vreun lider european sa faca asa ceva? E doar de mintea lui Basescu. Putem noi sa sanctionam Olanda asa?".

Traian Basescu a facut cumparaturi, sambata seara, intr-un supermarket din Bucuresti, declarand, la plecare, pentru RTv, ca a incercat sa evite sa cumpere zarzavaturi olandeze, el adaugand: "Cred ca este bine sa nu cumparam zarzavaturi olandeze".

Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca pozitia Olandei in legatura cu intrarea Romaniei in Schengen este un abuz, mentionand ca nu tara noastra a legalizat prostitutia si consumul de droguri din neputinta.

×