x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta, prezent la slujba de Sfânta Parascheva. Ce mesaj le-a transmis premierul românilor

Ponta, prezent la slujba de Sfânta Parascheva. Ce mesaj le-a transmis premierul românilor

14 Oct 2013   •   11:50
Ponta, prezent la slujba de Sfânta Parascheva. Ce mesaj le-a transmis premierul românilor

Premierul Victor Ponta participă, astăzi, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, oficiată pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa bisericii. Ponta a ajuns la Catedrala Mitropolitană în jurul orei 10.45, după ce înainte s-a oprit, pentru câteva minute, la Primăria Iaşi.

Ponta asistă la Sfânta Liturghie pe scena amenajată pe pietonal, unde este oficiată ceremonia şi unde se află câteva zeci de oficialităţi - autorităţi locale, judeţene, politicieni, între care Elena Udrea, Varujan Vosganian, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Liberalii Relu Fenechiu, Mircea Diaconu şi Norica Nicolai asistă şi ei la slujbă, însă în mulţime.

Sfânta Liturghie a început în jurul orei 9.00, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instituţiei, ca în anii trecuţi, fiind oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Premierul Victor Ponta le-a transmis luni tuturor românilor, cu ocazia sărbătorii de Sfânta Parascheva, să fie călăuziți de cele mai bune gânduri. ''Cu ocazia sărbătorii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, le doresc românilor să fie călăuziți de cele mai bune gânduri și le urez tuturor multă sănătate și bucurie alături de familii!'', a fost mesajul premierului postat pe pagina sa de Facebook.

La ceremonia religioasă asistă peste 10.000 de persoane, potrivit Mediafax.

Totodată, pe străzile din spatele Catedralei Mitopolitane peste 25.000 de pelerini aşteaptă la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva, jandarmii estimând că lungimea rândului depăşeşte doi kilometri şi jumătate.

Conform reprezentanţilor Jandarmeriei Iaşi, de vineri dimineaţă, când pe esplanada din curtea Mitropoliei a fost scoasă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Simeon, peste 130.000 de credincioşi au venit să se închine la acestea.

De la începutul pelerinajului şi până luni au existat 730 de situaţii în care a fost acordat primul ajutor unor persoane cărora li s-a făcut rău la rând.

După Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, va avea loc masa pelerinilor, urmând să fie împărţite peste 65.000 de sarmale. Potrivit autorităţilor locale, a fost pregătită şi o sarma uriaşă, formată din 800 de sarmale obişnuite, care va fi desfăcută în faţa credincioşilor.

În anii anteriori, în zona în care s-au servit sarmale de Sfânta Parascheva oamenii s-au îmbrâncit, jandarmii fiind nevoiţi să intervină pentru a calma spiritele. Anul trecut, în perimetrul respectiv au fost montate garduri metalice, iar poliţiştii locali au permis accesul către oalele cu sarmale, în grupuri de câte 50 de persoane.

Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta sfanta parascheva