x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta promite rezolvarea problemelor care au determinat criza citostaticelor „până miercuri”

Ponta promite rezolvarea problemelor care au determinat criza citostaticelor „până miercuri”

26 Ian 2013   •   06:46
Ponta promite rezolvarea problemelor care au determinat criza citostaticelor „până miercuri”
Sursa foto: Victor Ponta
Premierul Victor Ponta și-a asumat responsabilitatea pentru nerezolvarea crizei citostaticelor, afirmând că Opoziția ar fi îndreptățită să îi solicite demisia. Pe de altă parte, Ponta promite soluționarea grabnică a situației, prin adoptarea a două ordonanțe de urgență în ședința de miercuri. Normativele au fost propuse Executivului încă din decembrie 2012.
 
„Din păcate, situația medicamentelor pentru programele speciale oncologice s-a rezolvat doar statistic (de la circa 2500 de bolnavi pe listele de așteptare la 1200 și reducerea perioadei de la șase la două luni). Azi, cu Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății am identificat soluțiile reale pentru ca problema să fie rezolvată definitiv. În ședința de miercuri, prin două ordonanțe de urgență, vom modifica legea Sănătății 95/2006, pentru a da voie Ministerului Sănătății să majoreze capitalul social la UNIFARM și vom împrumuta imediat din Trezorerie catre Unifarm cei 800.000 de euro necesari pentru achiziționarea în avans a tuturor medicamentelor necesare. (...) Îmi cer eu iertare pentru incredibilele bariere birocratice pe care doar acum și sub presiunea opiniei publice am reușit să le îndepărtez”, a declarat Ponta, pentru Hotnews.ro.

Criza citostaticelor este veche de doi ani, însă Ponta susține că doar „din noiembrie a apărut problema”. Criza ar putea chiar continua, fiind posibil ca soluția ce va fi adoptată miercuri să fie respinsă de Consiliul Concurenței, pe motiv că ar fi un ajutor de stat mascat pentru Unifarm, fapt recunoscut de premier.
 
Ponta a deplâns și faptul că Guvernul nu poate interveni pentru soluționarea unor cauze punctuale, care țin de competența și bunăvoința medicilor, invocând cazul de la Fundeni. „Aseară a fost prezentat la o televiziune un caz special, dramatic, al unei tinere care are nevoie de un medicament citostatic, s-a dus la Spitalul Fundeni și i s-a spus că nu există medicamentul. S-a verificat dupa acea emisiune și medicamentul exista. Dar medicul-șef de secție i-a spus că mai bine să se duca să-l cumpere, de ce să dea din rezerva lui. Am întrebat: putem să-l dăm afară azi? Că vreau să-l dăm afară. Și mi s-a spus nu. Conform legii, n-am voie să-l dau afară. Conform legii, managerul spitalului va face un control și poate că Colegiul Medicilor va spune ce pățește. Ne-am facut atâtea legi în care avem foarte puține instrumente și avem doar răspundere”.

×