x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poveşti de ieri şi de azi, pe uliţele Muzeului Satului

Poveşti de ieri şi de azi, pe uliţele Muzeului Satului

de Luminita Ciobanu    |    03 Noi 2012   •   00:40
Poveşti de ieri şi de azi, pe uliţele Muzeului Satului

Într-un mirific peisaj de toamnă, cu copaci îmbrăcaţi în "mantie” multicoloră şi mireasmă de bucuioc, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti”, timp de trei zile, între 26 şi 28 octombrie, s-a desfăşurat "Târgul de Sfântul Dumitru”. În zilele de sărbătoare, bucureştenii dar şi cei care preţuiesc frumosul Sat de la Şoseaua Kiseleff, au fost încântaţi cu felurite programe artistice susţinute de ansambluri folclorice şi solişti de muzică populară, cu datini şi meşteşuguri tradiţionale.

În prima zi a târgului, şezătoarea a scos la lumină poveşti din lumea satului românesc de ieri şi de azi, sub atenta supraveghere a mamei Adela, renumită pentru ţesăturile pe care le obţine torcând fire din blană de capră. "Pe vremea mea, la şezătoare, se punea totul la cale, mai ales nunţile...” "Pe la noi, se ţese aşe! Uite ce model frumos am făcut!... Ce părere ai mamă Adela?”, îi cere sfatul una dintre femeile mai tinere. "Ia mai zi un cântecel din fluierul acela, să vedem cine ştie a juca mai bine!” Printre cântece şi strigături şi plăcinte proaspete, mâinile iscusite ale femeilor ce şi-au dat întâlnire la Târgul de Sfântul Dumitru, - patron spiritual al Muzeului Satului – au recompus atmosfera de şezătoare de odinioară, când în sat totul se desfăşura în rost.

Copiii care au venit la târg au putut afla, între altele, povestea lutului şi a obiectelor meşteşugite de olari, dar şi secretele războiului de ţesut care transformă firele banale în ţesături desăvârşite. Nu a lipsit însă nici muzica de fanfară, nici expoziţiile de fotografie, muzica religioasă, paradele de costume de inspiraţie populară. Şi, fiindcă a fost târg, produsele din gastronomia tradiţională au fost din belşug pentru târgoveţii atraşi de aromele de toamnă. N-a lispit muzica de taraf, numa' bună cu-n pahar de tulburel. Meşterii populari au adus fel de fel de obiecte tradiţionale, icoane, costume populare, instrumente muzicale, covoare, şi câte şi mai câte, îmbiind muşteriii interesaţi de îndeletnicirile şi dibăcia lor.

×