x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Precedent - Despăgubiri pentru victimele Revoluţiei

Precedent - Despăgubiri pentru victimele Revoluţiei

de Miruna Pasa Petru    |    11 Sep 2008   •   00:00

Urmaşii a două dintre victimele revoluţiei din decembrie 1989 au primit în instanţă despăgubiri de 42.000 de euro pentru că autorităţile statului nu au fost capabile să elucideze împrejurărire în care şi-au pierdut viaţa rudele lor.



Urmaşii a două dintre victimele revoluţiei din decembrie 1989 au primit în instanţă despăgubiri de 42.000 de euro pentru că autorităţile statului nu au fost capabile să elucideze împrejurărire în care şi-au pierdut viaţa rudele lor. Judecătoria Sectorului 5 a hotărît, în ambele cazuri, că statul român este culpabil pentru nerealizarea unor anchete eficiente într-un termen rezonabil. Aceste cazuri ar putea deschide calea a zeci de procese similare, dacă ţinem cont de stadiul multora dintre anchetele Revoluţiei.

Astfel, în primul caz, soţia unui bărbat împuşcat mortal în decembrie 1989, Cătălina Filip, a primit daune morale de 100.000 de lei. În cazul său instanţa a constatat că de 18 ani singurul lucru efectuat în anchetarea acestei morţi a fost conexarea dosarului la un alt caz. În cel de-al doilea dosar, tatăl unui tînăr de 20 de ani împuşcat în zona Radiodifuziunii în timpul Revoluţiei a primit despăgubiri de 50.000 de lei.

Cele două dosare se află acum pe rolul Tribunalului Bucureşti pentru judecarea apelului declarat de Ministerul Finanţelor Publice.

×
Subiecte în articol: observator