x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Predoiu: Măsurile neconstituţionale din ultima perioadă au condus la un raport negativ

Predoiu: Măsurile neconstituţionale din ultima perioadă au condus la un raport negativ

de Mediafax    |    18 Iul 2012   •   12:18
Predoiu: Măsurile neconstituţionale din ultima perioadă au condus la un raport negativ

Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, pentru Mediafax, ca raportul pe justitie dat publicitatii miercuri de CE ar fi trebuit sa fie o incununare a evolutiilor din ultimii cinci ani, insa, din pacate, este negativ, ca urmare a "masurilor neconstitutionale din ultima perioada".

"Raportul ar fi trebuit sa fie o incununare a evolutiilor din ultimii cinci ani, eventual sa restranga MCV la doua obiective si sa-i fixeze un termen de aplicare. Din pacate, masurile neconstitutionale din ultima perioada au condus la un raport negativ", a spus Predoiu.

Fostul ministru al Justitiei considera totodata este important ca raportul "sa fie receptat cu calm si luciditate" si "sa fie antamate discutii politice la varf, intre partide, pentru adoptarea unui Pact Politic National pentru Reforma Justitiei si apararea Independentei acesteia".

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, in prezentarea raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), ca Romania a facut un pas inapoi de pe buza prapastiei, dar ca trebuie sa-si respecte angajamentele, situatia urmand a fi monitorizata si un nou raport adoptat in acest an.

"Vom continua sa monitorizam situatia (...) Un nou raport va fi adoptat pana la sfarsitul anului", a spus Barroso, care a aratat ca prin acest document se va constata daca autoritatile de la Bucuresti au dat raspuns ingrijorarilor ridicate de Comisia Europeana.

El a asigurat ca va fi monitorizata in continuare "cu mare atentie" evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.

Barroso a aratat ca evenimentele din ultimele trei saptamani din Romania au fost o sursa de ingrijorare pentru Comisia Europeana si UE, iar acestea "au zdruncinat" increderea in Romania.

"Politicienii nu trebuie sa incerce sa ii intimedeze sau sa ii atace pe judecatori inaintea deciziilor care ar putea sa nu le convina, iar componenta Curtii Constitutionale nu poate fi schimbata peste noapte", a subliniat Barroso.

Raportul Comisiei Europene este unul echilibrat, din care Romania trebuie sa aiba concluziile necesare, a declarat premierul Victor Ponta, care a asigurat ca angajamentele asumate vor fi respectate, iar legislatia va fi pusa in acord cu deciziile CC, in pofida "boicotului si a antijocului" PDL.

"Consider ca este un raport echilibrat, din care Romania trebuie sa traga concluziile necesare pentru continuarea eforturilor de asigurare a unui sistem de justitie independent si eficient si pentru indreptarea deficientelor structurale manifestaten timp si a observatiilor legate de criza politica din ultimele saptamani", a spus Ponta.

×