x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premii pentru angajaţii care îşi toarnă şefii

Premii pentru angajaţii care îşi toarnă şefii

de Vali Blanaru    |    10 Noi 2014   •   21:05
Premii pentru angajaţii care îşi toarnă şefii
Salariaţii care vin şi arată cum angajatorul lor încalcă legea concurenţei vor  primi o parte din sancţiunile aplicate companiei Legea Concurenţei va fi modificată anul viitor, astfel încât persoanele fizice care colaborează cu autoritatea de concurenţă în cadrul unei investigaţii să beneficieze de politica de clemenţă, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

“Modificarea Legii Concurenţei este parte a acordului cu Banca Mondială. Nu vor fi schimbări majore. Una dintre ele este că vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanşării investigaţiilor noastre”, a arătat Chiriţoiu. El a adăugat că o măsură similară este aplicată în Ungaria.

La finele lunii mai, Chiriţoiu declara că angajaţii care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislaţia din domeniul concurenţei ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plăteşte compania. “O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenţei este această practică ce am văzut că funcţionează foarte bine în Ungaria. Salariaţii care vin şi arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancţiuni”, a precizat Chiriţoiu.Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigaţie care să se finalizeze cu ajutorul angajaţilor, însă există o investigaţie în curs de derulare unde angajaţii companiei au adus dovezi de încălcare a legii.

Clemenţă pentru recunoaşterea faptei

Chiriţoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislaţia din domeniul concurenţei ar putea fi scutite de o parte din amendă.

“Vrem să modificăm Legea Concurenţei, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere din amendă. Vrem să facem în aşa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigaţiei, când de regulă firmele află ce amendă primesc”, a spus Chiriţoiu. El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care ştiu sigur că există dovezi care le incriminează.

O investigaţie a Consiliului Concurenţei durează, în medie, doi ani. “Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii şi să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ani la etapa de investigaţie”, a adăugat preşedintele Consiliului.

Analize pe piaţa energiei


Consiliul Concurenţei va lansa anul viitor o analiză privind modul de funcţionare a pieţei de energie termică şi va demara un studiu pe piaţa asigurărilor de viaţă, a spus Chiriţoiu. “În perioada următoare, sper la începutul anului viitor, o să lansăm o analiză privind funcţionarea pieţei de energie termică în ţară. Sper s-o facem până vine căldura, cât încă e frig afară şi serviciile de termoficare sunt încă utilizate”, a precizat Chiriţoiu.

Legislaţia din domeniul ajutorului de stat va fi modificată în perioada următoare. “De asemenea, sperăm ca în două săptămâni să obţinem acordul Guvernului privind noua legislaţie privind ajutorul de stat. În primul rând, se modifică la nivel european cadrul legislativ privind ajutoarele de stat, pe care trebuie să îl preluăm şi noi în legislaţia naţională. Totodată, trebuie ca, până anul viitor, să înfiinţăm un registru al ajutoarelor de stat, în vederea evitării acordării de sume excesive”, a arătat Chiriţoiu. El a precizat că 90% din volumele de ajutoare de stat dintr-o ţară vor trebui să fie analizate intern, urmând ca doar 10% să ajungă în analiza Comisiei Europene. Oficialul Concurenţei a adăugat că instituţia pe care o conduce pregăteşte şi un studiu pe piaţa asigurărilor de viaţă.

×