x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Sectorului 4 caută proiectanţi şi constructori pentru consolidarea Planşeului Unirii şi Pasajului Unirii

Primăria Sectorului 4 caută proiectanţi şi constructori pentru consolidarea Planşeului Unirii şi Pasajului Unirii

de Redacția Jurnalul    |    21 Apr 2023   •   13:00
Primăria Sectorului 4 caută proiectanţi şi constructori pentru consolidarea Planşeului Unirii şi Pasajului Unirii
Sursa foto: Hepta

Primăria Sectorului 4 caută proiectanţi şi constructori pentru consolidarea Planşeului Unirii şi Pasajului Unirii, potrivit unui comunicat al autorităţii locale.

​​​​​În mai puţin de un an de la luarea în administrare a Pasajului Unirii şi a Planşeului Unirii, autoritatea locală a lansat procedura de licitaţie publică în vederea desemnării operatorului/operatorilor economici care urmează să proiecteze şi "să refacă din temelii" Planşeul Unirii şi să consolideze Pasajul Unirii.

Anunţul de participare din 20 aprilie, însoţit de documentele aferente, printre care şi caietul de sarcini, a fost publicat în sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP), iar operatorii interesaţi au posibilitatea depunerii ofertelor până pe 6 iunie.

Durata estimată a contractului este de minimum 48 de luni de la semnarea acestuia de părţi şi va viza ambele obiective de infrastructură.

Pe de-o parte, vor fi executate lucrări pentru refacerea completă a Planşeului Unirii, până la nivelul capetelor de pod pe care acesta este aşezat, precum şi înlocuirea structurii existente cu una nouă, modernă şi performantă, care să răspundă tuturor cerinţelor de trafic şi fiabilitate, dar şi capacităţii de tranzit a debitelor de apă de pe râul Dâmboviţa.

Pe de altă parte, în cazul Pasajului Unirii, soluţia specialiştilor, ce urmează a fi implementată, este aceea de consolidare şi reabilitare a structurii de rezistenţă a acestuia, prin cămăşuirea şi armarea pereţilor existenţi, precum şi de refacere integrală a suprastructurii prezente.

Totodată, în paralel, în cadrul acestor lucrări, întreaga zonă de suprafaţă va fi reamenajată peisagistic, cu spaţii verzi, piaţete, zone pietonale şi alte soluţii inovative.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 reamintesc că în noiembrie 2022 o echipă de specialişti din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti a efectuat două expertize tehnice pentru a determina starea actuală a Planşeului Unirii şi a Pasajului Unirii.

Finalizate în ianuarie, expertizele au încadrat cele două obiective de infrastructură în starea tehnică IV - nesatisfăcător, ce necesită lucrări urgente de consolidare.

Planşeul Unirii, construcţia din beton cu o lăţime de 32 de metri şi o lungime de 360 de metri, aflată între strada Căldărari şi peretele tunelului rutier, care acoperă şi dirijează prin subteran râul Dâmboviţa, a suferit "modificări structurale semnificative" în cei peste 80 de ani de existenţă, au atras atenţia reprezentanţii Primăriei Sectorului 4.

Conform surselor citate, în prezent, stâlpii de susţinere ai planşeului sunt crăpaţi şi fisuraţi, armăturile sunt corodate, rupte pe alocuri, iar din placa structurii sunt căzute bucăţi întregi de beton. Mai mult, din cauza apei care trece pe sub planşeu, s-a creat mucegai, iar infiltraţiile au fisurat grinzile.

Totodată, aceleaşi expertize finalizate în ianuarie au identificat "deficienţe serioase" şi la structura de rezistenţă a Pasajului Unirii, aflat în imediata vecinătate a Planşeului Unirii. Construit în anii 1986-1987, cu o lungime de aproximativ 900 de metri şi o lăţime de 14 metri şi tranzitat în fiecare zi de peste 60.000 de autoturisme, Pasajul Unirii "a fost pus în siguranţă" anul trecut. 

×
Subiecte în articol: consolidare pasajului unirii