x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul din Şelimbăr, în arest la domiciliu

Primarul din Şelimbăr, în arest la domiciliu

26 Noi 2015   •   22:08
 Primarul din Şelimbăr, în arest la domiciliu

Tribunalul Alba a respins joi cererea DNA de arestare preventivă a lui Daniel Maricuţa, primarul comunei Şelimbăr, judeţul Sibiu, urmând ca acesta să stea în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri.

Tot în arest la domiciliu va sta şi Elena Scumpu (fostă Neacşu) pentru o perioadă de 30 de zile.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca Marius Grecu (viceprimar), Maria Melniciuc (specialist în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), Radu Lucian Cândea, Sorin Haiduc, Marius Bogdan Lupu şi Ioan Tatu (fost primar şi consilier local în comuna Şelimbăr) să fie cercetaţi sub control judiciar.

Decizia tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată de DNA.

Potrivit DNA, începând cu anul 2000, Daniel Maricuţa, în calitate de primar al comunei Şelimbăr, a constituit împreună cu Elena Scumpu şi Maria Melniciuc şi o altă persoană o grupare infracţională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piaţă mare, situate pe raza comunei, prin încălcarea dispoziţiilor legale şi prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.

Daniel Maricuţa, care deţinea calitatea de preşedinte, împreună cu restul de trei membri ai grupului, constituiau comisia comunală înfiinţată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate.

Având în vedere funcţiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii şi relaţiile de încredere existente între aceştia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate şi astfel să soluţioneze favorabil (atât în ceea ce priveşte celeritatea, cât şi amplasamentul terenurilor din titlurile de proprietate) doar acele cereri pentru care persoane interpuse deţineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracţional.

Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului cunoşteau în detaliu atât situaţia terenurilor, cât şi a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influenţa decizia acestora atât prin ameninţare, tracasarea proprietarilor, cât şi prin inducerea lor în eroare, în scopul obţinerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului.

Procurorii DNA mai susţin că Daniel Maricuţa şi ceilalţi membri ai grupului au modificat şi falsificat procese-verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.

În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obţinute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut şi rolul de a despăgubi persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care, în procesele intentate, aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.

În vederea valorificării terenurilor, Daniel Maricuţa şi Elena Scumpu, care aveau atribuţii în eliberarea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de construcţie (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire), indicau potenţialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preţ peste preţul pieţei, asigurându-i că, procedând în acest fel, nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor şi derularea investiţiei.

În acelaşi scop, pentru a nu cumpăra teren de la alţi proprietari, Daniel Maricuţa dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalţi proprietari să fie eliberate cu menţiunea interdicţiei de construire.

DNA mai arată că primarul Daniel Maricuţa, Elena Scumpu şi Marius Grecu au pretins şi primit cu titlu de mită, prin intermediari, de la Gheorghe Schotte, în calitate de dezvoltator imobiliar şi de la alte persoane, mai multe sume de bani şi bunuri.

Astfel, Daniel Maricuţa a primit suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 şi 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Şelimbăr două apartamente, sub formă de donaţie.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a celor 61 de apartamente, Sorin Haiduc, cu ajutorul unui alt membru al grupului, a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare-cumpărare.

În schimbul locuinţelor oferite, Gheorghe Schotte şi o altă persoană au beneficiat de sprijin din partea membrilor grupului, atât pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, cât şi pe parcursul derulării lucrărilor.

Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

×