x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul general a picat “testul” CSM

Procurorul general a picat “testul” CSM

de Violeta Fotache    |    24 Sep 2009   •   00:00
Procurorul general a picat “testul” CSM
Sursa foto: Bogdan Maran/Mediafax

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a picat ieri "testul" CSM pentru un nou mandat la conducerea Ministerului Public. Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cu majoritate de voturi, s-a împotrivit reînvestirii Codruţei Kovesi în funcţia de procuror general. Decizia finală aparţine preşedintelui României, Traian Băsescu, oficial care a ţinut cont de avizul negativ al CSM în cazul procurorului Vasile Doană.



Avizul negativ al Secţiei de procurori din CSM a fost pus ieri după două ore şi jumătate de audiere a procurorului general Kovesi şi încă o oră şi jumătate de deliberări. Votul a fost clar: un vot pentru reînvestirea în funcţie, dat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi cinci împotrivă, date de membrii Secţiei. După anunţarea votului, ministrul Predoiu a refuzat să facă declaraţii. În schimb, Codruţa Kovesi a spus că nu doreşte să comenteze decizia CSM, însă a precizat că s-ar fi aşteptat ca interviul să conţină mai multe întrebări pe teme tehnice privind managementul Ministerului Public, decât declaraţiile publice pe care aceasta le-a făcut de-a lungul timpului la adresa activităţii CSM.

"Nu comentez hotărârea CSM. Cu privire la interviu, mă aşteptam la mai multe întrebări tehnice axate pe priorităţile pe care mi le-am stabilit, însă acesta a fost axat mai mult pe poziţiile publice pe care procurorul general le-a avut cu privire la activitatea CSM. Pe perioada mandatului am făcut un raport de activitate care arată clar că ceea ce ţinea exclusiv de atribuţiile procurorului general am îndeplinit, iar obiectivele atinse au fost aprobate de CSM cu ocazia învestirii mele în funcţie. Nu ştiu ce va face şeful statului, căruia îi aparţine decizia finală. Eu o să stau până în ultima zi de mandat să-mi îndeplinesc sarcinile", a declarat Kodruţa Kovesi pentru Jurnalul Naţional.

RECHIZITORIU
După ce procurorul general a dat seamă pentru ce a realizat şi ce nu în cei trei ani de mandat, cei cinci membri ai Secţiei de procurori din cadrul CSM au trecut la audierea propriu-zisă. Întrebări peste întrebări, parte privind viziunea de ansamblu asupra celor ce ar urma să se petreacă în Ministerul Public în următoarea perioadă, dar cele mai multe au vizat clarificarea unor poziţii exprimate de procurorul general în decursul timpului fie cu privire la activitatea CSM, fie cu privire la anumite chestiuni de legislaţie, de regulamente. Audierea a început "timid", dar s-a finalizat cu intervenţia dură şi total diferită de cea a antevorbitorilor săi făcută de procurorul Liviu Dăscălescu.

"Ieri (miercuri - n.r.) mă hotărâsem să tac, dar am auzit o remarcă cum că votul nostru nu contează, că nu e decât un joc între ministrul Justiţiei şi preşedintele ţării. (Potrivit legii, avizul CSM este unul consultativ, nu conform - n.r.). Dar eu n-am dreptul să tac", a spus Dăscălescu după ce a arătat că a fost tentat mai întâi să-i ceară doamnei Kovesi dosarul de personal. Şi asta deoarece "în urmă cu doi ani m-am simţit ofensat când procurorul general a dat publicităţii dosarele Noricăi Nicolai şi Monicăi Macovei".

Dăscălescu i-a reproşat actualului procuror general toate atacurile formulate la adresa CSM din ultimii doi ani, ca şi "atitudinea total ostilă faţă de procurorii din parchetele de curţi de apel", precum şi poziţiile Codruţei Kovesi în problema drepturilor salariale ale magistraţilor procurori. "Când cereţi pârghii mai multe pentru procurorul general, cereţi mai multă putere. Vreţi competenţe mai multe ca să conduceţi un parchet deja cu competenţe lărgite, or, aşa ceva nu mai există în Europa", a spus Liviu Dăscălescu. Acesta nu a ratat în final să pună şi problema spinoasă a pensionărilor: "Nu aveţi nici un drept moral să-mi cereţi mie să mă pensionez. (...)".

×