x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect 2007 - Nu se mai face armata

Proiect 2007 - Nu se mai face armata

de Monica Andrei    |    30 Iun 2005   •   00:00
Proiect 2007 - Nu se mai face armata

Serviciul militar obligatoriu se va suspenda incepand cu 1 ianuarie 2007, daca proiectul de lege prezentat ieri de ministrul Apararii va fi aprobat de Parlament.

Serviciul militar obligatoriu se va suspenda incepand cu 1 ianuarie 2007, iar armata va fi pe baza de voluntariat, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, prezentand un proiect de lege in acest sens.
Conform lui Atanasiu, ultima incorporare a recrutilor va avea loc in octombrie 2006, pentru militarii in termen, si in iunie 2006, pentru cei cu termen redus.

PROFESIONALISM. Pana la sfarsitul anului viitor, MApN va organiza sistemul de recrutare si de selectie a tinerilor care vor sa faca armata pe baza de voluntariat. Atanasiu a precizat ca pe durata starii de razboi, mobilizare sau asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie pentru toti barbatii in varsta de peste 20 de ani. Ministrul a enumerat cateva dintre avantajele noii legi: profesionalizarea completa a armatei, o mai mare stabilitate a organismului militar si reducerea problemelor de disciplina. "De asemenea, costurile de instruire vor fi diminuate. In prezent, cheltuim aproximativ 2.200 de dolari pentru un militar in termen si 1.100 de dolari pentru un militar cu termen redus", a subliniat ministrul.

El a spus ca pentru un militar profesionist, care va avea un contract de cinci ani, va fi cheltuita o singura data suma necesara pregatirii acestuia. "Aplicarea acestei legi nu presupune costuri care sa exceada bugetul anual al armatei", a completat Atanasiu. Ministrul sustine ca proiectul de lege a fost depus la Guvern si ca pana la sfarsitul anului ar putea fi adoptat de Parlament.

×
Subiecte în articol: observator