x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect pentru ca mamele să poată beneficia, după naștere, de consiliere psihologică

Proiect pentru ca mamele să poată beneficia, după naștere, de consiliere psihologică

07 Iul 2022   •   13:11
Proiect pentru ca mamele să poată beneficia, după naștere, de consiliere psihologică

Mamele vor beneficia, după naștere, de servicii de consiliere psihologică, potrivit unui proiect depus la Parlament de deputații Natalia Intotero (PSD) și Filip Havârneanu (USR).

Proiectul de lege, înregistrat pentru dezbatere la Senat, completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii posibilității ca femeile să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere într-un interval de 126 de zile de la naştere. Cele maximum șase ore de ajutor de specialitate vor fi stabilite împreună cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul maternității în care s-a născut copilul.

„Este un proiect transpartinic pentru că e important ca mamele să fie ajutate și înțelese, nu ca partidele să aibă un proiect de bifat pe agendă. Sunt numeroase studii de eficiență care arată că simptomele depresiei postpartum se îmbunătățesc după prima ședință și prezintă o ameliorare semnificativă după primele șase ședințe. Așadar, prevenția este cel mai bun instrument în reducerea efectelor acestor tulburări. Până acum, diverse comunități solide, organizații și asociații au ajutat prin diferite campanii, au oferit informații, au creat grupuri de discuții și fac o treabă minunată, dar nu este suficient. Statul trebuie să fie primul care intervine, să ofere acest suport atât de important și să-l facă accesibil, să protejeze mamele cu dificultăți emoționale, dacă ne dorim pe mai departe copii dezvoltați armonios și mame puternice”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

În prezent, maternitățile prevăd, în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic. Până acum, însă, mamele puteau primi consiliere doar pe perioada spitalizării în unitatea medicală, ceea ce este insuficient, pentru că marile provocări emoționale, afective, psihologice, apar după nașterea bebelușului, în primele luni.

„Proiectul vine să corecteze această problemă, eliminând bariera temporală actuală și propunând ca mamele să poată beneficia de ajutor timp de mai multe luni. Nașterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, și cu stări de anxietate sau depresie, cu griji copleșitoare și multe necunoscute, cu temeri și situații în care ele se simt depășite și au nevoie de psihoterapie, dar foarte multe nu își permit aceste servicii. În general, o ședință de psihoterapie costă în jur de 200 de lei, iar pentru multe persoane este o dificultate financiară. Este nevoie de o schimbare în bine și de sprijin pentru mame în această direcție. Putem contribui la reducerea abandonului în maternități, putem chiar să salvăm vieți”, potrivit comunicatului de presă.

(sursa: Mediafax)

×