x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul de buget pentru 2009 a intrat în linie dreaptă

Proiectul de buget pentru 2009 a intrat în linie dreaptă

de Veronica Micu    |    28 Ian 2009   •   00:00

Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat, marţi noapte, după şedinţa Biroului Politic Coordonator Central (BPCC) al coaliţiei, de la Palatul Victoria, că au fost făcute progrese semnificative în ceea ce priveşte viziunea asupra proiectului de buget pe 2009 şi că, în cursul zilei de miercuri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, va avea întâlniri cu fiecare ministru, urmând ca seara să aibă loc o nouă şedinţă a BPCC în care să se definitiveze proiectul de buget.



''S-a discutat fiecare minister în parte, s-au discutat principii. Miercuri va mai avea o întâlnire a ministrului de Finanţe cu fiecare ministru în parte, va fi apoi o întâlnire cu partenerii sociali - sindicate, patronate - pentru a-i informa care este viziunea noastră asupra bugetului, urmând ca seara, din nou, să aibă loc o întâlnire a coaliţiei pentru a trage linie şi a concluziona viziunea noastră, astfel încât joi sperăm să intre în şedinţa de guvern'', a spus Flutur pentru Agerpres.

Printre problemele discutate, a adăugat el, a fost perspectiva absorbţiei fondurilor europene, iar ministerul care are cele mai mari şanse să demareze proiecte în acest an este Ministerul Mediului. ''În celelalte ministere şansa absorbţiei fondurilor este mai mică. Poate pe ultima parte a acestui an ea va creşte şi, de aceea, va trebui să ne gândim să dirijăm fonduri din alte zone, din bugetul de stat în special, pentru investiţii în infrastructură. Flutur a precizat că s-a avut în vedere menţinerea unui echilibru între componenta investiţională - infrastructură (autostrăzi, drumuri judeţene, drumuri comunale şi alte investiţii necesare în România) şi componenta socială - în special domeniul învăţământului, pensiile etc. ''Avem în vedere să tratăm în mod echilibrat cele două componente esenţiale în dezvoltarea României pentru perioada care urmează'', a spus vicepreşedintele PD-L.

Referitor la problema îngheţării salariilor, Flutur a afirmat că au fost discutate mai multe ''scenarii'' şi chiar i s-a cerut ministrului Finanţelor să prezinte mai multe variante. El a menţionat că a fost discutată şi varianta unui moratoriu pe o perioadă de timp, pentru a vedea evoluţia economiei, dar că nu s-a luat nicio hotărâre în acest sens. ''Nu avem o concluzie finală şi, de aceea,astăzi ne întâlnim cu partenerii sociali şi mâine seară din nou în coaliţie'', a adăugat Flutur. El a evitat să spună cine a pus problema îngheţării salariilor, afirmând că ''sunt scenarii. Vedem cum criza îşi face în continuare efecte. Vrem să vedem dimensiunea ei şi au fost scenarii discutate şi prezentate şi de PD-L, şi de PSD. Nu am ajuns la concluzii. (...) Trebuie să respectăm domeniile prioritare. (...) Alocarea de resurse cu prioritate astfel încât în infrastructură să ţinem seama să alocăm bani pentru că este nevoie de drumuri, autostrăzi, şoşele, dar şi în învăţământ, pentru pensionari şi categoriile sociale defavorizate pe care dorim să le avem în atenţie''.

În ceea ce priveşte prezenţa preşedintelui Traian Băsescu la şedinţa BPCC, Flutur a spus că principala temă discutată a fost bugetul pe 2009, precum şi absorbţia fondurilor europene şi şansele României de a atrage în acest an fonduri europene. ''S-a discutat mai mult despre modul cum sunt pregătite ministerele să absoarbă aceste fonduri, despre cofinanţări, despre ministerele care vor trebui să tureze motoarele pentru a recupera timpul pierdut (...)', a afirmat Gheorghe Flutur. Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent marţi seara, aproximativ o oră, la şedinţa coaliţiei de guvernare PD-L - PSD pe tema proiectului de buget pe 2009. Şeful statului a declarat, marţi, într-o emisiune la postul public de radio, că nu va reacţiona negativ dacă Executivul va ajunge la o înţelegere cu sindicatele astfel încât pentru şase luni să fie îngheţate salariile şi pensiile. Potrivit preşedintelui Băsescu, prioritatea ar trebui să fie folosirea resurselor publice pentru dinamizarea economiei.

×
Subiecte în articol: romania