x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest al minerilor de la mina de uraniu Crucea a încetat

Protest al minerilor de la mina de uraniu Crucea a încetat

de Paul Ciurari    |    24 Sep 2012   •   18:55

Uite greva, nu e greva...cam asa s-ar traduce actiunea ortacilor de la CNU Crucea.
Luni dimineata, minerii care trebuiau sa intre in subteran au refuzat sa inceapa lucrul si au inceput sa protesteze in fata sediului administrativ a sucursalei Companiei Nationale a Uraniului, de la Crucea. Cateva ore mai tarziu s-au adunat circa 300 de ortaci, care au plecat prin galerii catre punctul de lucru de la Botusana, acolo unde in urma cu o luna s-au blocat in subteran.

Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca marirea de 15% a lefei, pe care au negociat-o in urma grevei din august, au primit-o sub forma unor prime. Minerii si-ar fi dorit ca noul salariu sa fie stipulat in contractele de munca, astfel incat sumele primite in plus sa conteze la pensie. Numai ca cei din conducerea CNU le-a explicat minerilor faptul ca pana la inceputul anului viitor, cand se va aproba noul buget, nu se pot modifica contractele de munca. Si uite asa pana pe la ora trei dupa amiaza ortacii au facut greva. Asta pentru ca atunci cand li s-a terminat programul, au renuntat si ei la proteste, plecand spre casa.

Acest lucru i-a nemultumit extrem de mult pe ortacii care veneau la schimbul II, pregatiti sa ingroase randurile grevistilor. "S-o spart protestul, ne-o aburit iar...sa vedem maine, poimaine ce vom face", ne-a povestit suparat Vasile Big, unul dintre minerii ce se pregateau sa urce la mina.

"Una s-o vorbit si alta s-o facut. O spus ca ne da marire de salar sa ne bage in tarifar si o venit ca un fel de premii. Sa ne de-a cate 4 milioane pe luna (n.a. lei vechi) pana la sfarsitul anului. Si de acolo nu se stie ce-o fi, ne mai da sau nu! Totul sunt niste minciuni ce fac ei toti...asta este", a subliniat Viorel, un alt ortac care a participat si la protestele de luni dimineata.

Cei din schimbul doi au urcat la mina decisi sa reinceapa protestul si anuntau ca intentioneaza chiar sa se blocheze din nou in subteran. Numai ca la scurt timp au intrat in subteran la munca, renuntand si ei la protest.
Din nou, dupa stingerea temporara a conflictului, minerii au primit instructiuni sa nu mai comunice cu presa.

×