x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Putin denunţă sistemele balistice din România şi Polonia şi cere garanţii clare din partea NATO

Putin denunţă sistemele balistice din România şi Polonia şi cere garanţii clare din partea NATO

23 Dec 2021   •   20:30
Putin denunţă sistemele balistice din România şi Polonia şi cere garanţii clare din partea NATO

Naţiunile occidentale trebuie să ofere imediat garanţii de securitate Rusiei, a afirmat, joi, preşedintele Vladimir Putin, reluând acuzaţiile privind instalarea de sisteme balistice NATO în România şi Polonia.

Întrebat de un jurnalist Sky News dacă Rusia poate oferi garanţii că nu va ataca Ucraina sau alt stat, în contextul în care Moscova cere la rândul său garanţii din partea NATO, Vladimir Putin a răspuns, în conferinţa de presă de final de an: "Ne-am apropiat noi de frontierele Statelor Unite şi ale Marii Britanii? Ei s-au apropiat de noi. Iar acum spus: «Ucraina va fi stat membru NATO». Ulterior, vor apărea sisteme de armament".

"Dumneavoastră cereţi garanţii din partea mea, dar dumneavoastră trebuie să oferiţi garanţii. În anii 1990, ni s-a spus că NATO nu se va deplasa deloc spre est. Şi ce s-a întâmplat? Ne-au înşelat în mod grosolan. Au fost cinci valuri de extindere a Alianţei Nord-Atlantice. Iar acum apar sisteme de armament corespunzătoare în România şi Polonia", a subliniat Vladimir Putin.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Rusia susţine că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că Rusia va reacţiona la instalarea sistemelor balistice în apropierea frontierelor ruse.

Vladimir Putin cere garanţii că NATO nu va continua extinderea spre est şi nu va instala echipamente militare în Ucraina şi în apropierea frontierelor Rusiei. "Rusia este interesată în mod serios să obţină garanţii juridice credibile prin care să fie exclusă extinderea NATO spre est şi instalarea de echipamente militare ofensive în ţări vecine cu Rusia", a anunţat Kremlinul. Conform unui consilier prezidenţial rus, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a anunţat că împărtăşeşte preocupările lui Vladimir Putin şi susţine solicitarea preşedintelui Rusiei de a obţine garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vladimir putin