x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Tudor, despre deciziile privind șeful Statului Major al Apărării: Președintele poate să prelungească mandatul

Radu Tudor, despre deciziile privind șeful Statului Major al Apărării: Președintele poate să prelungească mandatul

28 Dec 2018   •   22:30
Radu Tudor, despre deciziile privind șeful Statului Major al Apărării: Președintele poate să prelungească mandatul

Analistul militar Radu Tudor susține că propunerea pentru șeful Armatei făcută în ședința CSAT de ministrul Apărării, Gabriel Leș, nu respectă rigorile legii și că era de așteptat să fie refuzată de președintele Klaus Iohannis. 

„Vreau să spun că în cazul generalului Scarlat, un om cu o competență dovedită și un militar cu totul special al Armatei Române, propunerea nu respectă rigorile legii. Legea spune foarte clar că șef al Statului Major al Apărării nu pot fi decât șefii categoriile de forțe armate sau locțiitorii șefului Statului Major al Apărării. Iar generalul Scarlat e șeful misunii militare României pe lângă NATO și UE și propunerea nu îndeplinește criteriile legale, drept pentru care mă întreb și eu de ce să vii cu o propunere care știi că va fi refuzată din punct de vedere al respectării legii”, a declarat jurnalistul Antena 3.

Realizatorul Antena 3 a spus că președintele Iohannis are dreptul să prelungească mandatul generalului Ciucă, șeful Statului Major al Apărării. 

„De vreme ce președintele este cel care numește șeful Statului Major al Apărării, eu cred că poate să prelungească mandatul. Normal ar fi fost să existe o înțelegere Armata Română nu e o minge de ping-pong în mâna unor politicieni care s-au gândit să facă din această instituție fundamentală un obiect de dispută politică. Ar fi fost bine să ajungă la un numitor comun și Guvernul României și ministrul Apărării să susțină prelungirea cu un an a mandatului șefului Statului Major al Apărării”, a afirmat Radu Tudor. 

Acesta a explicat pe blogul său despre deciziile privind șeful Statului Major al Apărării.

„In legatura cu sedinta CSAT din 28 decembrie si decretul presedintelui pentru prelungirea cu un an a mandatului Sefului Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca, ar fi cateva aspecte de analizat :

Fiind la curent cu evolutia mandatului sefului SMAp, pe 11 decembrie am lansat catre factorii decizionali urmatorul apel :

https://radu-tudor.ro/apel-catre-ministrul-apararii-premier-si-presedinte/

Pe data de 19 Decembrie, intr-o emisiune Punctul de intalnire cu ministrul apararii Gabriel Les, ministrul a declarat : “Stiu ca am sa va dezamagesc, dar nu voi propune prelungirea mandatului sefului SMAp, generalul Ciuca”.

Articolul 21 din Legea 346 din 2006 privind organizarea si functionarea MApN precizeaza :

(1) Ministrul apărării numește, în condițiile legii, șefii/directorii structurilor centrale, șeful cabinetului și consilierii ministrului, șefii/directorii structurilor prevăzute la art. 6 alin. (4), până la nivel de oficiu inclusiv, precum și persoanele care sunt încadrate în funcții prevăzute în statele de organizare cu grade de general sau echivalent al acestora.

(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) secretarii de stat, șeful Statului Major General și secretarul general al ministerului”, a scris Radu Tudor, pe blogul său. 

Continuarea, pe radu-tudor.ro.

×
Subiecte în articol: radu tudor