x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RAFO - La un pas de a reveni la stat

RAFO - La un pas de a reveni la stat

de Mirela Romanet    |    07 Apr 2006   •   00:00

Penultima rata din contractul de privatizare al RAFO Onesti a fost achitata de firma Expanet, in numele Calder - A International, societate care isi disputa statutul de proprietar al rafinariei cu Balkan Petroleum. Banii au fost achitati cu doar o zi inainte de a expira termenul-limita, care ar fi dus la anularea de drept a contractului de privatizare si, implicit, la reintrarea societatii in proprietatea statului.

"AVAS a incasat, in data de 30 martie 2006, suma de 3.249.967,11 USD, reprezentand penultima rata din contractul de vanzare-cumparare de actiuni nr. 7 / 2002, dobanda si penalitatile de intarziere, conform contractului. Penultima rata a avut scadenta in data de 31.12.2005", a precizat Razvan Vasilescu, purtatorul de cuvant al AVAS.

PARADOX. Care au fost motivele pentru care AVAS a primit acesti bani de la Expanet, in ciuda faptului ca, potrivit contractului de privatizare din 2002, ratele trebuiau achitate de Balkan Petroleum, detinatorul pachetului majoritar de actiuni, nimeni nu a stiut sa raspunda. Cel care a aruncat Rafo in toata aceasta nebuloasa este Parchetul General, care a pus sechestru pe actiunile detinute de Balkan Petroleum, prin Marian Iancu, la Rafo. Economic, decizia Parchetului nu are nici o valoare. Juridic, o asemenea hotarare impiedica instrainarea actiunilor. Numai ca procurorii au dispus sechestrul dupa ce fusese incheiata tranzactionarea lor de la Marian Iancu catre Calder - A. Aceasta firma achitase deja 30 de milioane de lei lui Iancu. Mai urma doar sa se notifice la Registrul Comertului schimbarea proprietarului, dar nu s-a mai putut. Iancu a profitat de situatie si s-a pretins, in continuare, proprietarul Rafo. Acum reprezentantii societatii Calder - A au dat in judecata procurorii, acuzandu-i ca au pus ilegal sechestru. (Mirela Romanet)

×
Subiecte în articol: observator