Raportul privind controlul de fond asupra activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, structura centrală, a fost ieri cosmetizat şi "desecretizat", fiind publicat pe site-ul CSM.Â
⢠Raportul CSM format pdf)
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat ieri pe site-ul instituţiei raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Raportul a fost "cosmetizat" de informaţiile considerate a nu avea caracter public.
Raportul Inspecţiei Judiciare a CSM privind activitatea DNA, pe baza căruia ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a acuzat DNA de "poliţie politică", imediat după ce aspecte din document au fost "scurse" către presă, a fost in sfărşit publicat oficial de CSM pe site-ul instituţiei.
SOLICITARE. Din document lipsesc pasajele a căror radiere a fost cerută de şeful DNA, Daniel Morar, cu motivaţia că aducerea lor la cunoştinţa opiniei publice ar strica unele anchete desfăşurate de procurorii anticorupţie. De asemenea, anexele la raport, documente intocmite de inspectori numai pentru ochiul membrilor Secţiei de procurori a CSM, nu sunt făcute publice.
Potrivit documentului publicat la Secţia I de combatere a infracţiunilor de corupţie nu au fost depistate nereguli majore, aşa cum s-a intămplat in cazul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Faptelor de Corupţie, condusă de procurorul Doru Florin Ţuluş, pentru care ministrul Justiţiei a cerut revocarea din funcţie. De altfel, conform site-ului CSM, pe ordinea de zi a şedinţei din 18 octombrie a Secţiei de procurori a CSM se află "avizarea propunerii Ministerului Justiţiei de revocare a lui Ţuluş Doru Florin din funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie". Verificările Inspecţiei Judiciare a CSM "au evidenţiat existenţa unor deficienţe in organizarea, planificarea şi controlul activităţii, deficienţe ce pun in discuţie aptitudinile manageriale ale procurorului şef-secţie", este concluzia verificărilor efectuate la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţiei.
NEREGULI. S-a constatat că in Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penală nu au fost inregistrate imediat unele acte de sesizare care respectau toate condiţiile prevăzute de lege pentru declanşarea mecanismului procesual. In astfel de situaţii, plăngerile şi sesizările prin care se reclamau fapte cu caracter penal, căt şi dosare penale in care alte unităţi de parchet işi declinaseră competenţa de soluţionare in favoarea DNA nu au fost inregistrate in Registrul de evidenţă a activităţii de urmărire penală, ci in Registrul de intrare-ieşire a corespondenţei şi in Registrul de evidenţă a cererilor, reclamaţiilor, sesizărilor şi memoriilor. Conform practicii stabilite, parte din actele de sesizare valabil formulate au fost repartizate procurorilor din subordine pentru verificări, deşi, fiind vorba de cauze care nu erau inregistrate ca dosare penale, nu puteau fi instrumentate in condiţiile Codului de Procedură Penală, se arată in raport.
Citește pe Antena3.ro