x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reforma la Poşta Română: concediu forţat şi concedieri.

Reforma la Poşta Română: concediu forţat şi concedieri.

de Alexandru Radescu    |    14 Iun 2011   •   21:00
Reforma la Poşta Română: concediu forţat şi concedieri.

Dupa ce au aflat, in urma cu cateva sap­tamani, ca aproximativ 6% din per­sonal va fi concediat pana la sfar­si­tul anului, angajatii Postei Romane pri­mesc o noua 'veste buna' de la con­ducere: fiecare salariat va fi tri­mis in concediu fara plata cate doua zile in fiecare luna.

'Decizia vizeaza toti salariatii Pos­tei. Pentru a nu afecta activitatea companiei, fiecare salariat isi va lua doua zile de concediu fara plata in fie­care luna, pana la finele anului, prin rotatie. Masura va reduce cheltu­ielile companiei cu 7 milioane de lei pe luna', a declarat ieri directorul ge­ne­ral al Companiei Nationale Posta Ro­mana, Daniel Neagoe, citat de Mediafax. Anul trecut, operatorul pos­tal a avut pierderi de 29 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 327 mi­lioane de euro. Succesele managementului eficient, cu instalarile in func­tii dictate de PDL, au iesit in evidenta si in primul trimestru din 2011: pier­deri de 3,5 milioane de euro, o ci­fra de afaceri redusa cu 8%. La sfar­si­tul lui mai, directorul general Neagoe declara ca 2.000 de an­ga­jati ai Postei Romane vor fi afectati de restructurarea companiei, 1.500 de subunitati postale urmand a fi inchise.

'Prin reducerea numarului de su­cursale specializate, vor disparea mai multe posturi de conducere, respectiv unii directori vor deveni sefi de compartiment. De asemenea, prin alte masuri de restructurare ope­ra­ti­o­nala, circa 1.500 de subunitati pos­ta­le vor fi inchise, din cele aproape 7.100', preciza atunci directorul Postei.

Contactat zilele trecute de Jurna­lul National, secretarul general al Fe­deratiei Sindicatelor din Posta si Co­municatii, Ionel Otelea, preciza ca seria de concedieri ar putea incepe de la toamna. In opinia lui Otelea, nu­marul concedierilor pe acest an s-ar opri pe la 1.000 de angajati, adica ju­­matate din cifra indicata de direc­to­rul general, Daniel Neagoe. De ase­menea, alte concedieri la Posta sunt asteptate si anul viitor, dar pentru ca in 2012 sunt alegeri locale si par­la­mentare, nu poate fi vorba despre 'restructurari masive'.

Conducerea Postei a bugetat suma de 36 milioane de lei pentru chel­tuieli cu platile compensatorii afe­rente disponibilizarilor. Bugetul CNPR pentru acest an prevede veni­turi totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei in 2010, si un pro­fit brut de 2,34 milioane de lei. Mi­nisterul Comunicatiilor este ac­ti­o­nar majoritar la Posta Romana, cu 75% din actiuni.

Potrivit directorului general al CNPR, cu noua organigrama vor ra­mane doar patru sucursale speciali­za­te, si anume Servicii Integrate, Servicii Financiare, Fabrica de Timbre si Mu­zeul National Filatelic. Actualele cen­tre regionale vor deveni directii re­gi­o­nale, urmand ca la nivelul acestora sa fie preluate activitatile de trans­port, administrare fond imobi­liar, servicii de curierat rapid si IT.

De asemenea, Posta va cere au­to­ri­tatilor si majorarea comisionului in­casat pentru distribuirea pensiilor, de la 1% la 1,1%, in conditiile in care apro­ximativ 40% din veniturile Postei pro­vin din acest comision. Conduce­rea CNPR va pune in aplicare si alte ma­suri de reorganizare a activitatii, prin­tre acestea numarandu-se renor­ma­rea activitatii factorilor postali si per­sonalului din oficiile postale, precum si modificarea orarului de func­ti­o­nare a unitatilor teritoriale in func­tie de curba de trafic.

×
Subiecte în articol: observator