Dupa ce au aflat, in urma cu cateva saptamani, ca aproximativ 6% din personal va fi concediat pana la sfarsitul anului, angajatii Postei Romane primesc o noua 'veste buna' de la conducere: fiecare salariat va fi trimis in concediu fara plata cate doua zile in fiecare luna.
'Decizia vizeaza toti salariatii Postei. Pentru a nu afecta activitatea companiei, fiecare salariat isi va lua doua zile de concediu fara plata in fiecare luna, pana la finele anului, prin rotatie. Masura va reduce cheltuielile companiei cu 7 milioane de lei pe luna', a declarat ieri directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Daniel Neagoe, citat de Mediafax. Anul trecut, operatorul postal a avut pierderi de 29 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 327 milioane de euro. Succesele managementului eficient, cu instalarile in functii dictate de PDL, au iesit in evidenta si in primul trimestru din 2011: pierderi de 3,5 milioane de euro, o cifra de afaceri redusa cu 8%. La sfarsitul lui mai, directorul general Neagoe declara ca 2.000 de angajati ai Postei Romane vor fi afectati de restructurarea companiei, 1.500 de subunitati postale urmand a fi inchise.
'Prin reducerea numarului de sucursale specializate, vor disparea mai multe posturi de conducere, respectiv unii directori vor deveni sefi de compartiment. De asemenea, prin alte masuri de restructurare operationala, circa 1.500 de subunitati postale vor fi inchise, din cele aproape 7.100', preciza atunci directorul Postei.
Contactat zilele trecute de Jurnalul National, secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii, Ionel Otelea, preciza ca seria de concedieri ar putea incepe de la toamna. In opinia lui Otelea, numarul concedierilor pe acest an s-ar opri pe la 1.000 de angajati, adica jumatate din cifra indicata de directorul general, Daniel Neagoe. De asemenea, alte concedieri la Posta sunt asteptate si anul viitor, dar pentru ca in 2012 sunt alegeri locale si parlamentare, nu poate fi vorba despre 'restructurari masive'.
Conducerea Postei a bugetat suma de 36 milioane de lei pentru cheltuieli cu platile compensatorii aferente disponibilizarilor. Bugetul CNPR pentru acest an prevede venituri totale de 1,51 miliarde de lei, de la 1,4 miliarde de lei in 2010, si un profit brut de 2,34 milioane de lei. Ministerul Comunicatiilor este actionar majoritar la Posta Romana, cu 75% din actiuni.
Potrivit directorului general al CNPR, cu noua organigrama vor ramane doar patru sucursale specializate, si anume Servicii Integrate, Servicii Financiare, Fabrica de Timbre si Muzeul National Filatelic. Actualele centre regionale vor deveni directii regionale, urmand ca la nivelul acestora sa fie preluate activitatile de transport, administrare fond imobiliar, servicii de curierat rapid si IT.
De asemenea, Posta va cere autoritatilor si majorarea comisionului incasat pentru distribuirea pensiilor, de la 1% la 1,1%, in conditiile in care aproximativ 40% din veniturile Postei provin din acest comision. Conducerea CNPR va pune in aplicare si alte masuri de reorganizare a activitatii, printre acestea numarandu-se renormarea activitatii factorilor postali si personalului din oficiile postale, precum si modificarea orarului de functionare a unitatilor teritoriale in functie de curba de trafic.