x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Revenire - Joita reloaded

Revenire - Joita reloaded

18 Apr 2005   •   00:00

Fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, unul dintre cei mai controversati sefi ai Ministerului Public, se reintoarce la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

  • de MIRUNA PASA
  • OBSERVATOR

  • DORINTA. Unul dintre cei mai controversati procurori generali vrea inapoi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
    Fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, unul dintre cei mai controversati sefi ai Ministerului Public, se reintoarce la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Chemat in tara de la Strasbourg, unde a ocupat functia de consul general, Joita ar vrea sa puna mana pe o functie de conducere.

    Tanase Joita, supranumit "campionul recursurilor in anulare" in cazuri extrem de controversate, vrea sa se intoarca in magistratura. Si nu oriunde, ci la cel mai inalt Parchet din tara, de unde a demisionat, de altfel, in august 2003, in conditii nu tocmai curate. Atunci a primit imediat postul de consul general la Strasbourg, unde a plecat cu cea mai mare discretie, pentru a scapa de acuzatiile extrem de virulente cu privire la amestecul sau in diverse cauze. Acum, noua conducere a Ministerului de Externe l-a retras de la post, iar Tanase isi aranjeaza reintoarcerea la Parchetul General.

    NEGOCIERE. Tanase Joita a fost ieri destul de surprins ca demersul sau a ajuns deja cunoscut de presa, dar ne-a confirmat laconic informatiile: "Da, sigur ca o sa revin. Nu stiu exact pe ce pozitie, dar vreau sa incep cat mai curand."

    Surse judiciare ne-au declarat ca fostul procuror general isi negociaza o pozitie de conducere, fiind sustinut de cativa dintre fostii sai colegi, ne-au declarat surse judiciare. Printre acestia ar fi Avram Filipas, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea societatii civile, Mariana Iordache, procuror sef serviciu la Parchetul Anticoruptie, Cristina Nicoara si Ion Marita, procurori la Parchetul General.

    PETE NEGRE. Tanase Joita a reusit in cei doi ani si jumatate, cat a ocupat functia de procuror general, sa starneasca scandal dupa scandal. A promovat recursuri in anulare in dosarele Revolutiei din 1989, in cazul falimentului Bancii Internationale a Religiilor si chiar in cazul FNI. Ultima pata neagra in cariera sa de procuror general a fost sinuciderea suspecta a tanarului procuror Cristian Panait. Atunci, Tanase Joita a preferat sa il scoata "labil psihic" pe tanarul magistrat, in loc sa-i ia la intrebari pe sefii lui Panait.

    CARIERA DIPLOMATICA
    Tanase Joita a fost numit in fruntea consulatului Romaniei la Strasbourg in septembrie 2003. Numele lui a fost printre primele care au inceput sa fie vehiculate in legatura cu o eventuala lista de diplomati de care noua conducere a Ministerului Afacerilor Externe ar fi nerabdatoare sa se dispenseze. Confirmarea a venit in momentul in care fostul procuror general al Romaniei a fost rechemat de Centrala dupa mai putin de doi ani de mandat. Reprezentantii MAE nu au comentat deocamdata masura, precizand doar ca prezenta lui Tanase Joita la Strasbourg "nu face parte din planul de restructurare a ministerului" si ca ministrul Mihai Razvan Ungureanu va comenta "prestatia" fiecarui diplomat rechemat abia dupa ce noii numiti vor fi confirmati de comisiile parlamentare. (Irina Cristea)
    ×