x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Români expulzaţi din Republica Moldova

Români expulzaţi din Republica Moldova

de Cristinel C. Popa    |    Madalina Popa    |    25 Mar 2009   •   00:00

Doi cetăţeni români au fost trimişi peste graniţă în România pentru un pretext banal, că ar fi tulburat liniştea publică. Însă motivul principal, spun ei ar fi faptul că au dat o mână de ajutor unora dintre fraţii de peste Prut în campanie electrorală.



AREST ÎN CONDIŢII INSALUBRE
Doi cetăţeni români care acordau consultanţă principalului partid de opoziţie din Republica Moldova au fost luaţi pe sus de poliţia din Chişinău, duşi la comisariat, ţinuţi în arest peste noapte fără apă şi mâncare şi fără să li se permită să dea telefon. Marţi dimineaţa, ei au fost prezentanţi instanţei de judecată, care a decis să fie expulzaţi din ţară sub pretextul că ar fi deranjat vecinii din blocul în care aveau închiriat un apartament.

Cei doi ieşeni, Răzvan Cazacu şi Radu Popescu, directorul IASI-24-FUN (fiul fostului vicepreşedinte social-democrat al CJ Iaşi, Mihai Gabriel Popescu), se aflau la Chişinău pentru a acorda asistenţă reprezentanţilor Partidului Liberal Democrat, în vederea alegerilor parlamentare ce vor avea loc pe 5
aprilie.

FURT SAU GĂLĂGIE?
Luni seara, ei au fost abordaţi de poliţişti chiar când ieşeau dintr-un magazin. "Făceam câteva cumpărături într-un magazin de pe strada Ştefan cel Mare. Când am ieşit, au apărut doi domni. M-au lovit cumva din spate, din lateral, m-au tras de mânecă şi m-au împins. Ne-au salutat în limba rusă, au fluturat o legitimaţie şi ne-au cerut actele. Au zis că există o plângere că am furat ceva din magazin. Apoi ne-au împins în maşina parcată la colţ şi au spus că mergem la comisariat, să vedem exact ce şi cum. Acolo ne-au luat lucrurile personale şi ne-au pus întrebări.

La insistenţele mele de a da un telefon, au zis ", a povestit Răzvan Cazacu. Ei au rămas în arestul comisariatului sectorului Buicani din Chişinău peste noapte, în condiţii insalubre, şi nu li s-a permis să telefoneze nici la Ambasada României de la Chişinău, nici unui avocat. "Am cerut nişte apă, dar mereu ni s-a spus
Marţi dimineaţa, au fost duşi în faţa instanţei care i-a găsit vinovaţi şi a hotărât ca cei doi să fie expulzaţI din ţară. Mai mult, după terminarea scurtului proces, a fost cât pe ce să ajungă din nou la comisariat, pentru a li se "prezenta sentinţa". Avocaţii s-au opus, ba, mai mult, au anunţat nu doar că vor face recurs la Curtea de Apel, ci şi că se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Ieri, Răzvan Cazacu şI Radu Popescu erau din nou în Iaşi. "Comuniştii simt că pierd alegerile şi vor să se răzbune măcar acum, pe ultima sută de metri", a spus Radu Popescu.

×
Subiecte în articol: observator