x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România bolnavă: În fiecare zi, pacienții români rămân fără un medicament esențial

România bolnavă: În fiecare zi, pacienții români rămân fără un medicament esențial

de Redacția Jurnalul    |    25 Noi 2022   •   23:14
România bolnavă: În fiecare zi, pacienții români rămân fără un medicament esențial
Sursa foto: Hepta

Prețurile au explodat la medicamente. Timpul este scurt pentru oamenii bolnavi, iar situația în care se află astăzi este cumplită. Taxele și crizele au lăsat milioane de români fără o șansă la viață, multe dintre medicamentele esențiale fiind extrem de scumpe sau lipsind cu desăvârșire.

S-au cumpărat milioane de măști și de vaccinuri în pandemia COVID, iar astăzi România nu are medicamente pentru a-și trata bolnavii. În 45 de zile au dispărut 61 de medicamente vitale pentru pacienţii români.

În fața lipsurilor din sistem și medicii sunt neputincioși. Lipsa medicamentelor generice afectează foarte multe categorii de pacienți. În afecțiunile oncologice, în care fiecare minut contează în lupta cu boala, situația e și mai dramatică.

Până când autorităţile politice şi administrative se vor decide, rămân suferinţele fiecărui pacient care pot provoca oricând tragedii în serie.

"Trebuie să înțelegem că nu putem să continuăm în acest fel în care discutăm tot timpul despre introducerea de noi produse pe listă, ceea ce este perfect justificat cu o singură condiție. Să asigurăm medicamentele generice care tratează aproape 80% din pacienți, cu 21% din fonduri. E important să păstrăm acest procent și chiar să îl creștem. Trebuie să acceptăm să plătim ceva mai mult pentru medicamentele generice încât ele să se găsească, să rămână pe piață sau să vină medicamente noi generice pe piață. Iar lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea. Un mecanism care funcționează prost de șapte ani poate fi demontat prin nişte măsuri administrative și financiare care intră progresiv în funcțiune. Adică această idee că un lucru care a generat această penurie de medicamente generice printr-o politică a celui mai mic preț care a dus până la urmă la dispariția medicamentelor de pe piață poate fi remediat așa ca prin minune, în 24 de ore sau într-o săptămână, lucrul acesta nu este posibil. Eu nu sunt un demagog, sunt om om realist. Am elaborat 2 acte normative care sperăm să deblocheze situația și să constituie un bun motiv pentru rediscutarea taxei de clawback pentru medicamentele generice”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.

Zeci de medicamente dispar în fiecare lună din farmacii. Multe dintre medicamentele generice nu se mai găsesc de luni bune, iar pastilele înlocuitoare sunt mult mai scumpe.

“Noi nu vrem să scoatem medicamente de pe piață, dar efectiv la un moment dat suntem în incapacitatea de a-l produce. Medicamentele generice tratează mai mult de 70% dintre bolnavii din România. Autoritățile nu vor pierde bani dacă micșorează taxa clawback.” este de părere Simona Cocoș, președinte Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Dispariția unui medicament generic produs în România înseamnă achiziția altora mult mai scumpe, din străinătate, de către spitale.

“Eu nu mă poticnesc în taxa clawback. Va exista o negociere. Nu stă bugetul în acești bani. Este strigător la cer cum au crescut prețurile la medicamente”, susține Adrian Câciu, ministrul finanțelor, la antena3.ro.

×