x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, cel mai mare furnizor de doctori pentru Germania

România, cel mai mare furnizor de doctori pentru Germania

de Agerpres    |    24 Iun 2014   •   18:06
România, cel mai mare furnizor de doctori pentru Germania

România ocupă primul loc în clasamentul ţărilor din care provin cei mai mulţi doctori emigranţi care lucrează în Germania, respectiv 3.215 doctori, urmată de Grecia, 2.500 doctori, şi Austria, cu 2.189 doctori, potrivit unui articol publicat marţi de Bloomberg care citează datele pentru 2013 furnizate de Asociaţia medicală din Germania.

Numărul de doctori străini care practică meseria în Germania a crescut cu 120% în ultimul deceniu, la peste 31.000. Aceşti doctori tineri acoperă o nevoie vitală pentru Germania, unde scăderea natalităţii a creat o lipsă de doctori. Aproximativ 44% dintre doctorii germani au vârste de peste 50 de ani şi sunt tot mai puţini doctori tineri germani care doresc să le ia locul, în condiţiile în care pot câştiga salarii mai mari în Elveţia sau pot beneficia de un program mai redus de lucru în Scandinavia. Acest lucru creează o oportunitate pentru doctorii străini, atraşi de salariile mai mari şi oportunităţile de carieră.

Situaţia este similară pe întreg continentul european. În Franţa, numărul doctorilor care şi-au obţinut diploma în afara ţării a crescut cu 43% între 2008 şi 2013, până la 17.835 de doctori, iar în Marea Britanie 37% din doctori şi-au obţinut diploma peste hotare.

În cazul Germaniei, doctorii străini sunt predominanţi, în special, în spitalele de la marginea marilor oraşe. "Cu cât te îndrepţi mai mult spre periferie cu atât vei găsi mai mulţi doctori străini", a declarat Juergen Hoffart, preşedintele Asociaţiei medicilor din landul Renania-Palatinat.

Potrivit acestuia, oficialii nu recrutează în mod special doctori străini, însă aceştia sunt atraşi de salariile mai mari şi de condiţiile mai bune de lucru decât în ţara lor de origine. De exemplu, un doctor începător din Serbia câştigă 350 de euro pe lună, iar un doctor asistent din Germania câştigă de 10 ori mai mult.

Juergen Hoffart precizează că spitalele din mediul rural sunt de obicei cele în care doctorii germani nu vor să lucreze. În plus, doctorii germani vor salarii mai mari şi programe mai flexibile de lucru, ceea ce îi determină să plece peste graniţă, în Elveţia sau mai departe. De exemplu, anul trecut aproximativ 3.000 de doctori germani au plecat în alte ţări precum Elveţia, Austria şi SUA.

×
Subiecte în articol: doctori emigranti germania