x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romănia in cinci minute

Romănia in cinci minute

26 Sep 2007   •   00:00
Romănia in cinci minute

Un deţinut de la Penitenciarul din Tg. Mureş a profitat de neatenţia gardienilor şi s-a urcat luni seară pe acoperişul unităţii, unde a stat toată noaptea, in semn de protest faţă de tratamentul medicamentos care i se prescrie.

SUCEAVA. Militarul romăn Ioan Grosaru, care a murit in timpul unei misiuni in Irak, a fost inmormăntat in satul natal Păiseni.

EDUCAŢIE. Deputaţii au adoptat un proiect pentru acordarea de manuale gratuite elevilor din invăţămăntul de stat obligatoriu. (C.V.)

ACCIDENT. Mijlocaşul echipei CFR Cluj, Pedro Oliveira, a fost rănit după ce, aflat la volanul maşinii sale, nu a acordat prioritate unui autobuz. Accidentul s-a produs pe una din cele mai aglomerate străzi din Cluj-Napoca. Medicii spun că leziunile nu par să fie grave. (Cosmin Pirv)

BLOCAJ. Peste 130 de pasageri erau blocaţi pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca de aproape şapte ore, pentru că avionul cu care urmau să plece spre Tunisia nu a putut ateriza din cauza ceţii. Oamenii au acuzat firma Khartago Tours că nu i-a anunţat despre intărziere şi au sesizat OPC-ul.

PROTEST. Un deţinut de la Penitenciarul din Tg. Mureş a profitat de neatenţia gardienilor şi s-a urcat luni seară pe acoperişul unităţii, unde a stat toată noaptea, in semn de protest faţă de tratamentul medicamentos care i se prescrie. In cursul zilei de ieri, omul a insistat că nu mai vorbeşte decăt cu autorităţi de la Bucureşti.

Propunere PC - Avocatul Copilului şi la noi

Parlamentarii PC au depus ieri la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care prevede infiinţarea instituţiei Avocatul Copilului şi care are drept scop apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor copiilor şi tinerilor. Instituţia urmează să fie independentă şi să prezinte anual raportul de activitate Camerelor reunite ale Parlamentului. "Prin această lege se poate lupta impotriva neglijării, exploatării şi a abuzurilor sexuale care-i privesc pe copii", a explicat deputatul PC Petru Călian. (D.P.)

Sănătate - Mai multe doze de vaccin gripal

Ministerul Sănătăţii Publice va achiziţiona 3,7 milioane doze de vaccin gripal - cu 1,2 milioane mai multe decăt anul trecut. Campania gratuită de imunizare pentru sezonul 2007-2008 incepe după 15 octombrie şi va continua pănă in ianuarie anul viitor.

Parcul Bordei - Constanda, in tratative cu Videanu

Omul de afaceri Costică Constanda este dispus să renunţe la despăgubirile de 17 milioane de euro pe care le impută municipalităţii, dacă Consiliul General al Municipiului Bucureşti ii va aproba construcţia unor clădiri pe o suprafaţă de cinci mii de metri pătraţi in Parcul Bordei. Potrivit Mediafax, primarul general, Adriean Videanu, s-a intălnit cu Constanda luni seară, pentru o nouă negociere. In acest context, afaceristul ar fi cerut ca pentru diferenţa de teren, adică 2,8 hectare, consilierii municipali să fie de acord cu un nou schimb de terenuri.

Eveniment - Summit publicitar la Bucureşti

Summitul European IAA reuneşte de astăzi şi pănă la 28 septembrie personalităţi internaţionale şi locale prestigioase din lumea afacerilor, publicităţii şi a marketingului. 700 de participanţi de marcă sunt anunţaţi pentru cele două zile, perioadă in care se va derula evenimentul de la Palatul Parlamentului. Sub tema "Europa. O continuă schimbare", summitul va acoperi arii de interes pentru comunitatea de marketing şi comunicare: Legislaţie şi Autoreglementare, Planning şi Cercetare de Marketing şi CSR (Responsabilitate Socială Corporatistă). (E.D.)

Proiect - Alocaţii mai mari pentru cei mici

Alocaţia de stat pentru copii ar putea fi majorată cu 28%. Conform Mediafax, incepănd cu 1 ianuarie 2008, indemnizaţia ar putea creşte de la 25 la 32 de lei. Propunerea aparţine ministrului Muncii, Paul Păcuraru, care a ţinut să precizeze că de această majorare ar urma să beneficieze aproximativ 5 milioane de copii. Pentru alocaţiile din 2008, ministerul va cheltui peste un miliard 700 de milioane, cu 384 de milioane mai multe decăt in acest an, a mai adăugat ministrul Muncii. Alocaţiile pentru copii vor fi preluate in plată de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Vălcea - Avion prăbuşit la Izvorul Cernei

Un avion de mici dimensiuni cu cel puţin două persoane la bord s-a prăbuşit ieri după-amiază, la circa 30 de kilometri de comuna vălceană Vaideeni, in zona Izvorul Cernei din Munţii Căpăţănii, informează Mediafax. Martorii ajunşi la faţa locului au declarat că o persoană a murit in accident.

Primele indicii arată că pasagerii avionului erau cetăţeni austrieci. Echipe de intervenţie au plecat imediat, insă in zonă nu se poate ajunge decăt pe jos. La inchiderea ediţiei, un elicopter SMURD decolase de la Tărgu-Mureş indreptăndu-se către zona unde a avut loc accidentul.

Litoral - Hotelierii au realizat incasări record

Turiştii romăni au cheltuit in această vară peste 320 milioane de euro pe litoral, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Romănesc (FPTR). Deoarece federaţia nu a luat in calcul turiştii de week-end şi turismul la negru, valoarea totală este mult mai mare. De asemenea, numărul romănilor care au ales anul acesta litoralul autohton a crescut cu circa 30% faţă de sezonul estival 2006, ajungănd la 885.000 de persoane.

DNA - Primarul Aradului, la final de anchetă

Procurorii anticorupţie au inceput ieri să-i prezinte materialul de urmărire penală primarului Aradului, Gheorghe Falcă (foto), acuzat de luare de mită şi abuz in serviciu. La finalul intălnirii, apărătorul lui Falcă, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că au intervenit elemente noi in dosar, la care se vor aduce săptămăna viitoare contra-probe. Primarul Aradului este anchetat pentru că ar fi văndut unei firme private cinci hectare situate in centrul Aradului, pentru 800.000 de euro, iar terenul a fost revăndut cu 3,5 milioane de euro. (Andrei Ando)

×
Subiecte în articol: observator milioane